• Panoràmica de la fortalesa ibera de Vilars
  • Nit de jazz als Vilars
  • Els Vilars d'Arbeca

L'impactant poder ilergeta


A cada nova campanya d'excavacions, el jaciment de Vilars, a Arbeca, esdevé més impactant. Aquesta fortalesa ibera, situada entre camps de conreu al nord de la comarca, va ser descoberta el 1975, però no va ser fins 10 anys més tard que s'hi van fer les primeres intervencions arqueològiques. La seva característica principal és el sistema defensiu, que consta d'una ampla muralla, reforçada per 14 torres, un camp frisi de rocs clavats a terra i un gran fossat al seu dia cobert per aigua, elements que feien del poblat una plaça inexpugnable.

I és precisament aquest potent sistema defensiu un dels misteris del jaciment, ja que no sembla que els habitants de Vilars tinguessin enemics a l'alçada d'aquest desplegament de recursos intimidatori. El poblat es va començar a construir durant la primera Edat del Ferro, cap a l'any 775 aC i va ser abandonat pels volts del 300 aC, un abandonament voluntari que també és una incògnita. 400 anys de vida durant els quals els seus residents es dedicaven bàsicament a l'agricultura i a la cria de cavalls -s'hi han documentat ritus associats al fetus d'aquest animal- i, com la majoria de poblats de l'interior, vivien bastant al marge dels moviments, contactes i intercanvis que hi havia a la costa mediterrània.

L'any 1998, el jaciment va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i, des de l'any 2007, amb l'excavació i buidament del fossat, la grandiositat de la fortalesa és una evidència a ulls de tothom. L'ampliació recent de la zona excavada, la senyalització informativa i l'arranjament de l'entorn amb el tancament del perímetre, l'habilitació d'un aparcament i d'una caseta de recepció ofereixen al visitant totes les condicions per a descobrir aquest lloc únic a Europa. De les 300 visitants de l'any 2007, per exemple, s'ha passat a les 8.000 actuals.

VISITES

www.vilars.cat

El jaciment està situat a 4 km del nucli urbà d'Arbeca. Cal agafar la carretera C-233 en direcció Vilanova de Bellpuig i, al cap de poc, seguir la indicació cap a un camí a mà dreta.

Telèfons:
973 160 008 (Ajuntament)
973 160 182 (Oficina de turisme / agrobotiga cooperativa)

Horaris:
- Entre setmana: només visites concertades
- Caps de setmana: de 10h a 14h (visita guiada a les 12h)

Associació d'Amics de Vilars:
Des de l'any 2005, existeix l'Associació Amics de Vilars, destinada a fomentar i promocionar el conjunt arqueològic i a organitzar activitats diverses a l'entorn del jaciment al llarg de l'any, com la Nit de Foc, concerts, la Festa del Cavall, la Setmana Ibèrica, concursos de fotografia o tallers.
www.amicsdevilars.com
info@amicsdevilars.com
Tel. 973 160 008