• Campionat de Catalunya de Descens BTT a Cervià de les Garrigues
  • Cursa atlètica a la Pobla de Cérvoles
  • Escalada a Bellaguarda

L'escenari ideal per a la pràctica a l'aire lliure

Les marxes, les curses i les travesses formen part ja del calendari habitual de les Garrigues, que d'uns anys ençà s'han revelat com un territori perfecte per a la pràctica de determinats esports a l'aire lliure. Al poble que no hi ha una marxa de bicicleta de muntanya hi ha una cursa, i on no hi ha una cursa hi ha una prova d'escalada, o d'orientació, o hi passa un raid, o s'hi fa un cros.

Aficionats locals i foranis s'han llançat a descobrir els racons que ofereix un paisatge definit per multitud de valls, valladetes, turons, bosc i bancals de conreu, amb una natura agrest i, en conseqüència, molt poc urbanitzada. I és que l'orografia de les Garrigues resulta especialment atractiva per a la BTT o el senderisme, perquè ni és plana -com es pot pensar a vegades- ni té els grans desnivells que poden fer massa exigent la sortida. Això, sumat a la tranquil·litat i sensació d'aïllament, fan de la comarca un espai cada vegada més valorat.

Només de BTT, les Garrigues compten amb 11 marxes organitzades al llarg de l'any pels diferents clubs i ajuntaments, que des de l'estiu del 2013 estan agrupades sota una Xallenge. També de recent creació és la ruta Pedals del Canal d'Urgell, que forma part del grup Pedals del Món i que té en la part més humida del nord de la comarca el seu inici i final, després de recórrer quatre comarques.

En senderisme i atletisme, destaquen la travessa les Borges-Montblanc, les curses atlètiques (Cursa de l'Oli, Cursa dels Vilars, Cursa de Maials, Trail Running d'Arbeca), les duatlons de l'Albagés o les proves d'orientació a l'Espluga Calba i Torrebesses, per citar-ne només algunes. D'altra banda, són una referència mundial les roques d'escalada en bloc a municipis com el Cogul.