• Oli verge extra de les Garrigues
  • Pa de ronyó al forn de llenya
  • Concurs de Cassoles de Tros de Juneda

El paisatge i la història portats a la taula

Tota comunitat humana acostuma a portar el seu paisatge i la seva història a taula. I així succeeix a les Garrigues, on cada plat té gust a un petit bocí de la cultura local. La cassola de tros, els caragols en totes les seves variants, les arengades i bacallans, l'olla barrejada, són algunes de les elaboracions estrella de la gastronomia garriguenca, que beu tant de la tradició culinària d'interior com de la mediterrània. Tot plegat, amb un protagonista especialment valuós: l'oli d'oliva verge extra, la gran marca de reconeixement de la comarca. Altres elements propis són el pa de ronyó -denominat així per la seva forma-, les orelletes -dolç típic de festes majors- o la coca de recapte, amb presència destacada a tot Ponent.

Al llarg de l'any trobem diverses cites específiques on poder gaudir d'aquests productes, com les fires i festes de l'oli, el Concurs de cassoles de tros de Juneda, les jornades de matança del porc, que se sumen a l'oferta contínua de més de 20 restaurants. Bona part d'aquests participen a la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, una iniciativa nascuda el 1995 i que fa que durant els mesos de novembre i desembre, la gastronomia local sobresurti encara més a les cartes d'aquests establiments.

Oli verge extra amb Denominació d'Origen Protegida

La de les Garrigues és la primera denominació d'origen d'oli reconeguda a l'Estat espanyol. Va néixer el 1975 i, anys després, el 1996, va ser certificada per la Unió Europea com a Denominació d'Origen Protegida (DOP). Això vol dir que els olis que disposen d'aquest segell passen pel control de qualitat i autenticitat que dictamina el Consell Regulador, que és qui atorga les etiquetes de certificació numerades i garanteix que tots els passos per a obtenir l'oli verge extra (plantació, producció, elaboració i envasat) ha tingut lloc a la zona geogràfica emparada i reconeguda.

Aquesta zona comprèn el conjunt de la comarca de les Garrigues, així com alguns municipis del sud del Segrià (o Garrigues històriques) i alguns del sud de l'Urgell. Un total de 24 molins i cooperatives. Les varietats conreades són l'arbequina i la verdiell, tot i que un 90% com a mínim de les olives de què s'extrau l'oli han de ser arbequines. Segons l'època de recol·lecció, es distingeixen dos tipus d'oli d'oliva amb denominació d'origen "Les Garrigues": l'afruitat, de recol·lecció primerenca, de color verdós, amb força cos i lleugerament amargant, i el dolç, de recol·lecció més tardana, de color groc i més fluid. Tant un com l'altre han de tenir una acidesa inferior al 0,5% per estar inclosos dins el segell. Un segell que també obliga a envasar en recipients no metàl·lics, de capacitat no superior als 5 l.

DESTACAT

L'oli d'oliva verge extra és un suc de fruita 100% natural que el fa un aliment indispensable dins la dieta mediterrània, per les seves propietats i qualitats naturals. És ric en polifenols, antioxidants naturals propis de l'oliva, en vitamines A i E i contribueix a reduir el colesterol perjudicial. A la cuina, potencia el gust dels aliments i els dóna personalitat.oli verge extra de les Garrigues

Oli verge extra
olives

Olives arbequines
pa de ronyó

Pa de ronyó
orelletes

Orelletes
coc ràpid de poma

Coc ràpid de poma
ametlles garrapinyades

Ametlles garrapinyades
coca de recapte

Coca de recapte
caragols a la llauna

Caragols a la llauna
cassola de tros

Cassola de tros
conill amb caragols

Conill amb caragols
caragolines amb catxipanda

Caragolines amb catxipanda (samfaina)