• Correfocs a la Festa Major de les Borges Blanques
  • Trobada de gegants i capgrossos a l'Albi
  • Caramelles dels Cantaires de Juneda

Com arreu del país, les tradicions de les Garrigues giren al voltant de quatre eixos, i molt sovint barrejats entre si: gastronomia, festa, religió i cultura popular catalana. En sentit genèric, aquesta comarca posa el seu gra de sorra en l'extensió de celebracions comunes del país com Sant Joan, Sant Jordi, Sant Antoni o Setmana Santa, en elements de folklore com gegants, grallers i diables o en danses populars com la sardana -ballades a en aplecs multitudinaris o en cites curioses com la d'Alfés, l'1 de gener a les 8 del matí- o el ball de valencians recuperat recentment a Arbeca.

No obstant això, hi ha accents locals d'algunes d'aquestes mostres culturals i altres celebracions pròpies de cada poble que les fan úniques. És el cas, per exemple, de la trobada de gegants, grallers i correfocs de les Borges Blanques, nascuda el 1983 dins de la Festa Major de la capital garriguenca i que ha esdevingut la principal cita del món geganter del país. No en va, ha estat declarada Festa Popular d'Interès Cultural. O els diferents aplecs que tenen lloc a la majoria de pobles, cada un en honor a un sant o una ermita propera i sovint amb àpat popular com a element central (Aplec de les Besses a Cervià de les Garrigues, Aplec de Sant Miquel de les Borgetes a Arbeca, Aplec de la Mare de Déu de les Garrigues al Soleràs, Aplec de Sant Miquel de la Tosca al Vilosell...). Vinculades també amb la religió, hi ha processons ancestrals com la de la Minerva a l'Albi.

A nivell gastronòmic, i a banda de les diferents fires i mostres relacionades amb l'oli, destaquen el Concurs de Cassoles de Tros que se celebra a Juneda des de mitjans dels 70, les matances del porc que encara es fan a molts pobles, les orelletes com a postre generalitzat en dates festives, menges o begudes locals com el "sometent" de l'Espluga Calba, els calaixets a Llardecans, els braços de gitano a Cervià, la xulla a Juneda o el "calmant" a Almatret, a més d'elements típics de tot Ponent com els caragols o les coques de recapte.

Es conserven també algunes tradicions arrelades de molt antic, com els quintos i gitanos de la Granadella, la celebració considerada com ritual de pas a l'edat adulta dels joves de la població, que té lloc per Sant Antoni i la vigília i que inclou un combat de versos entre joves de 17 i joves de 18 anys del municipi, modalitat de la qual en queden poques mostres al país.