• Vinya de les Garrigues
  • La verema al Vilosell
  • Reg als camps de vinya de les Garrigues

Tot i que la comarca de les Garrigues s'identifica amb l'olivera, aquesta han tingut sempre un company de viatge que, si bé amb el temps ha anat sent l'ametller, històricament ho havia estat, sobretot, la vinya. Present a tots els municipis fins els primers anys del segle XX, la vinya i el vi eren part destacada de l'essència garriguenca. La cooperativa de Tarrés, per exemple, va ser concebuda específicament com a cooperativa de vi.

El desastre de la fil·loxera, però, va fer que aquest escenari canviés radicalment en pocs anys i s'anessin arrencant ceps, que van quedar relegats només a algunes zones, especialment als sectors sud i est de la comarca, els més boscosos i de més altitud. I així van passar dècades. Fins que l'altre tombant de segle, el del XX al XXI, ha suposat un altre gran canvi, aquest en positiu. No s'ha tornat a la magnitud del conreu d'anys enrere, naturalment, però part del que existia i altre de nou han encetat un exitós camí, que, a diferència d'abans amb les cooperatives, ara està sent vehiculat sobretot per cellers particulars.

No s'entendria, avui, la Denominació d'Origen Costers del Segre sense la subzona de les Garrigues, a la qual pertanyen parts dels termes municipals de 12 pobles de la comarca. Alguns continuen entrant el raïm a la cooperativa i altres han engegat els cellers particulars, que els trobem a cinc municipis: el Vilosell (Tomàs Cusiné), l'Albagés (Clos Pons), la Pobla de Cérvoles (Cérvoles Celler i Mas Blanch i Jové), Fulleda (Celler Matallonga) i Arbeca (Vinya els Vilars). Aquí s'hi elaboren vins que han fet cap a multitud de fires i certàmens internacionals, que han estat valorats i puntuats entre els rànquings dels millors i que estan sent la porta d'entrada d'una nova experiència a la comarca: l'enoturisme.

Aquesta nova vida de la vinya ha portat també una vinculació entre el món del vi i el món de la cultura, que des de l'inici d'aquest nou cicle han anat de bracet. L'art ha entrat als cellers amb instal·lacions escultòriques, pintura i recitals i el vi ha entrat a la cultura amb tastos i maridatges que acompanyen les múltiples activitats culturals. Tot plegat, en paral·lel a una nova visió i potenciació també de la gastronomia local. En definitiva, un conjunt que també és ja, avui, una de les imatges de les Garrigues.