• Ametllers de l'Albagés
  • Carrer de l'Albagés
  • Cursa en BTT a l'Albagés

Població: 419 hab.
Altitud: 373 m
Festivitats: Festa Major d'estiu (últim cap de setmana d'agost), Festa Major del Roser (tercer diumenge de maig), Festa de la Vellesa (26 desembre).
Ajuntament: www.albages.cat  |  973 12 11 21

Al cor de les Garrigues s'hi troben un grapat de pobles. D'aquests, l'Albagés és la cruïlla de la comarca, el nucli de les comunicacions entre nord i sud, est i oest. Poble frontissa. Venint de la part plana de les Borges, l'Albagés obre les portes del sud costerut, al mateix temps que connecta amb Cervià i l'Albi per l'est, amb el Cogul i Granyena per l'oest.

L'Albagés és un poble encarat al riu Set, que passa pels seus peus. La presència de l'aigua, però, fa anys que hi és molt silenciosa i puntual i, ara, totes les mirades s'adrecen al pantà de cua del canal Segarra-Garrigues que s'està construint a pocs metres i que pot representar un gir enorme de la relació d'aquest cor garriguenc amb l'aigua. Més enllà de l'impacte en l'agricultura, el pantà obre noves possibilitats d'esbarjo. El mirador que hi ha a la Placeta serà, sens dubte, un espai privilegiat del nou paisatge que arriba.

De moment, el reg que hi ha al petit terme de l'Albagés és de suport i permet que hi trobem força varietat de conreus, majoritàriament oliveres i ametllers, però també cereal, vinya, fruiters i una mica d'horta, que junt a la ramaderia conformen les principals activitats econòmiques del municipi. Entre els camps, destaquen alguns punts que són lloc predilecte de l'escalada en bloc i no és estrany trobar-hi practicants vinguts d'arreu d'Europa.

Dins del nucli urbà, destaquen les restes del castell, d'estructura originàriament similar als de la Floresta i l'Espluga Calba però del qual avui en queda una petita part, recentment restaurada, visitable i interpretable. L'església barroca de Sant Joan Baptista, els antics rentadors i cases pairals, com cal Freixetes o cal Camperol, completen el patrimoni històric local. El centre d'activitat social albagesenc es concentra al Passeig de les Garrigues, presidit pel monument dedicat als pagesos i a la cultura de l'oli.

Llocs d'interès

Restes del castell de l'Albagés


Situat a la part més alta del poble, el castell de l'Albagés té l'origen als segles IX o X, quan pertanyia al regne almoràvit de Lleida. Posteriorment, ja a mans cristianes, va ser el palau de l'administrador del Monestir de Poblet. Una part ha estat habitada, mentre que la torre meridional va estar molt temps en desús i enrunada. Finalment, l'any 2010 va ser cedit a l'Ajuntament i aquest en va iniciar un procés de restauració, completat recentment en una primera fase. Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, a part de la torre hi destaquen la gran finestra gòtica germinada i el bell escut heràldic de l'abat Guimerà de Poblet, esculpit a cada costat de la finestra.

Passeig de les Garrigues de l'Albagés


El principal punt de trobada de la vida social de l'Albagés, presidit pel monument als pagesos, una pintura mural d'homenatge a aquesta feina i a la cultura de l'oli tan protagonistes de la comarca.

Antics rentadors de l'Albagés


Situats al costat de l'escola, se'ls ha afegit una teulada nova, que contribueix al bon estat de conservació de l'estructura. Formen part del catàleg de Béns Culturals d'Interès Local.

El temps a l'Albagés
Serveis

  Queviures Rosalia
  Forn de pa
  Molí i celler Clos Pons
  Bar-braseria Setembre
  Bar Casal
  Electricitat Sergi Seró
  Tallers Perramon
  Fusteria-ebenisteria Josep Lluís
  Farmàcia
  Cooperativa La Fraternal
  Agrofruits Donés
  Casa rural Cal Pauarro

Transports:
  Autobús
  Taxi

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Local social
  Sala del jovent
  Escola

Activitats destacades

Esport
TRANSISQUELLA

Al mes de novembre té lloc la marxa de BTT de l'Albagés, nascuda l'any 2006 i que porta el nom de la vall de la Sisquella, una de les més característiques de la zona. És una cursa no competitiva, tot i que forma part del calendari de la Xallenger Garrigues junt amb nou marxes més de la comarca. Consta de dos circuits i destina els beneficis de les inscripcions a causes solidàries.

Festivitat
FESTA DE LA VELLESA

Nascuda el 1972, és l'homenatge anual que el poble fa als seus octogenaris el 26 de desembre i una festa que ha esdevingut molt popular. Sortejos, vermut, actuacions, cant de Nadales per part dels infants, són alguns dels elements d'aquest Sant Esteve particular.