• Festa Major de l'Albi
  • Vistes des del castell de l'Albi
  • Castell de l'Albi

Població: 819 hab.
Altitud: 526 m
Festivitats: Festa Major d'hivern (el cpa de setmana més proper a Sant Isidre, 15 de maig) / Festa Major d'estiu (primer cap de setmana d'agost) / Festa de Sant Cosme i Damià (26 de setembre)
Ajuntament: www.albi.cat  |  973 17 50 04

Fora de l'àmbit que conformen les Borges, Juneda i Arbeca com a municipis més poblats i tots tres molt propers entre si, les Garrigues compta amb dos o tres nuclis de població notable, i un és l'Albi. Els seus més de 800 habitants, la distància relativa amb la capital comarcal (16 km) i una situació i història que miren molt, també, a la Conca de Barberà, fan d'aquest municipi un dels més autònoms de la zona. És a dir, amb prou gruix social, cultural i econòmic com per tenir una dinàmica pròpia, sense subsidiaritats. Equipaments, serveis, comerços i associacions fan de l'Albi una petita capital d'aquest sud-est garriguenc.

Aquest és un vigor que no és fruit de circumstàncies econòmiques puntuals, no està vinculat a l'arribada de cap gran empresa i els seus corresponents llocs de treball (i la consegüent dependència dels vaivens del mercat), sinó que ve d'antic, és cosa consolidada. I això es percep aviat a nivell físic i patrimonial. El castell (recentment restaurat), la baronia de l'Albi, els casals del nucli antic, l'església i l'ermita, la plaça porxada i els antics oficis representats a les llindes, la Casa de la Vila, el carrer Major i del carrer del Call, les restes dels portals de la muralla parlen d'una història llarga i complexa per si mateixa. Fa "només" 150 anys, l'Albi va arribar a tenir 1.700 habitants! O 1.700 caragols, com s'anomenen popularment els albinencs. Pregunteu per la divertida llegenda d'aquesta denominació.

A nivell de comunicacions, la seva situació és privilegiada: a 3 km de la carretera N-240 i a 500 m de l'autopista AP-2, amb sortida pròpia (8). Això el fa un bon camp base per moure's per la comarca: endinsar-se vers la zona més muntanyosa del Vilosell i la Pobla de Cérvoles, vers el centre garriguenc que representen Cervià i l'Albagès, vers Fulleda, Tarrés i el vessant de la Conca (Poblet, l'Espluga de Francolí, Montblanc) o, en direcció Lleida, cap a les Borges Blanques i nord de la comarca. Poble frontissa com pocs.

Llocs d'interès

Castell de l'Albi


Del conjunt de castells que havien existit a la comarca, el de l'Albi conserva bona part de la seva estructura. Tot i haver estat durant dècades en ruïna, ha estat objecte, poc a poc, d'una lenta i curosa restauració al llarg dels últims 40 anys i que, en l'última fase, ha introduit també elements constructius moderns, evidenciant les parts originals de les noves. Avui, a banda de ser un dels símbols de l'Albi, és també un espai museogràfic i polivalent i s'hi duen a terme tot tipus d'activitats culturals, sobretot a l'antic celler del segle XII convertit en sala d'actes. Documentat de de l'any 1166, època de repartiment entre els nobles catalans dels nous territoris conquerits als musulmans, es va anar engrandint fins a transformar-se en un castellpalau d'estil renaixentista. La ruïna li arribaria el 1835, durant la I Guerra Carlina, quan l'aleshores propietari, el baró de l'Albi, el va incendiar perquè no caigués en mans liberals. Seria durant anys una estructura en runa, fins que va ser donat a l'Ajuntament i es van iniciar el procés de restauració i els nous usos d'avui del segle XXI.

Visites guiades: consultar a l'Ajuntament.

Nucli històric de l'Albi


Cal Melo, Cal Moro, Cal Boter, Cal Sort, el carrer Major, la Casa de la Vila, el portal de Vinaixa, la plaça porxada, el carrer del Forn, el carrer del Call... Elements que podem contemplar amb una passejada pel nucli històric del municipi, on les llindes dels portals, les finestres i arcades gòtiques, els elements modernistes ens sorprendran a cada racó.

Cooperativa modernista de l'Albi


A les Garrigues hi ha diverses cooperatives d'estil modernista, entre les quals destaquen les que són obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, com la de l'Albi. Projectat el 1919, està fet de pedra i totxo. El gran vitrall de la façana n'és l'emblema, i l'arc adovellat d'inspiració gòtica és el que dóna lluminositat a la primera planta de l'edifici. Al molí d'oli, a l'exterior del pati, hi té un protagonisme destacat la pedra, amb quatre grans pilastres de grans carreus que sostenen quatre arcs de mig punt. Avui s'hi elabora l'oli d'oliva verge extra, sota la marca Baró de l'Albi, que es pot adquirir a l'agrobotiga del matex recinte.

Ermita de Sant Cosme i Sant Damià de l'Albi


Fundada cap a l'any 1500, l'interior és d'una sola nau molt espaiosa, i hi ha un cor on es puja per una escala de cargol. Durant la Guerra Civil va quedar molt deteriorada i va ser profundament restaurada. S'hi guarden les relíquies i les imatges dels sants metges Cosme i Damià, patrons de l'Albi. La seva festa, celebrada al poble, és el 26 de setembre.

Pintures rupestres de l'Albi


Als anys 80, l'arqueòleg borgenc Alexandre Mir descobria les pintures de la Vall de la Coma. Uns anys després, un grup de caçadors trobava les de la Balma dels Punts. Tots dos jaciments formen part del gran conjunt de la Península declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Hi trobem figures antropomorfes, quadrúpedes i representacions humanes, de diferents colors, esquemàtiques i de traç simple.

Visites guiades: consultar a l'Ajuntament.

El temps a l'Albi
Serveis

  Alimentació Racó de la Mina
  Queviures Ca l'Anna
  Queviures Cal Sisseret
  Estanc i queviures M. Rosa
  Peixateria Òdena
  Vins Ciurana
  Merceria Núria
  Bar Casal
  Restaurant Ca la Margarida
  Forn de pa
  Perruqueria Goreti
  Perruqueria Mima't
  Tallers Santos
  Tallers Sergi Mandaña
  Farmàcia Antonio Martínez
  Oficines bancàries (La Caixa, Ibercaja, Catalunya Caixa, Santander)
  Cooperativa i agrobotiga
  Casa rural Ca la Ganxeta
  Parc de les Olors Les Basselles

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva amb pista de pàdel
  Circuit de Dirt-Track
  Poliesportiu / sala de ball
  Biblioteca
  Sales multifuncionals
  Escola bressol
  Escola
  Local de la gent gran
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Festivitat
FESTA DE SANT JOAN

L'Albi celebra la revetlla de Sant Joan amb tots els ets i uts. S'hi rep la flama del Canigó de la mà de ciclistes locals que l'han anat a buscar, al Canigó els nens i nenes en fan l'últim relleu amb una cercavila pels carrers del poble, lectura de manifest, ballada de sardanes, sopar i ball completen la festa.

Gastronomia
FESTA DE L'OLI

Des de mitjans dels anys 90, la cooperativa de l'Albi organitza a principis de març aquesta cita gastronòmica comú a molts pobles garriguencs, amb l'objectiu de degustar el producte estrella elaborat durant l'hivern, en un esmorzar popular amb torrades i botifarra, cansalada viada o arengades. Aquell dia es fa ambé jornada de portes obertes a la cooperativa i, segons l'ocasió, un dinar popular.