• Torneig de bitlles catalanes a Alcanó
  • Església de Sant Pere d'Alcanó
  • Alcanó

Població: 246 hab.
Altitud: 214 m
Festivitats: Festa Major d'estiu (últim cap de setmana de juliol) / Festa Major d'hivern (3 de febrer, Sant Blai) / Festa de Sant Josep (19 de març)
Ajuntament: www.alcano.ddl.net  |    |   @AjntAlcano  |  973 13 65 00

Alcanó és un dels nou pobles que pertanyen administrativament al Segrià però amb essència, història i paisatge garriguencs. De fet, el seu terme sintetitza dues grans tipologies paisatgístiques de la zona: el secà de bancals d'olivera, turons i turonets, marges de pedra seca i cabanes de volta i les planes que s'obren a l'oest comarcal, que amb l'arribada del reg del Segarra-Garrigues i la corresponent concentració parcel•lària, han anat guanyant terreny.

El poble és a peu de la carretera C-12 i, per tant, molt ben comunicat amb Lleida, a només 14 km. Aquesta proximitat ha afavorit, en certa manera, que tot i les dimensions reduïdes del municipi, sigui dels que ha mantingut uns nivells de població força estables al llarg dels anys. Potser per això compta amb una activa vida social, amb vuit entitats vives que animen les festivitats i l'agenda cultural. Pel juny 2016, per exemple, s'hi prepara la primera Trobada de Gegants i Grallers i s'hi espera la presència de representants de vuit municipis.

Parlant de gegants, els dos que té el poble, Pere Blai i Magdalena Candela, són de l'any 2003 i els són padrins un membre de cada associació del poble. Van ser fets i obsequiats per un constructor fill del poble, Manel Vidal, i els seus noms no són casuals; com tampoc ho és el del capgròs Maria Ganxa, personatge sobre el qual circulen un parell de llegendes que els alcanonins us explicaran gustosament.

Per cert, passejant pels carrers del poble, en trobareu un que porta per nom el de l'eminent científic lleidatà Joan Oró, mort el 2004. Tampoc no és casual: son pare era d'Alcanó (sa mare de Torrebesses) i aquesta figura de la bioquímica sempre hi va estar vinculada, com quan de petit s'hi va refugiar amb la família per evitar els bombardejos franquistes sobre la ciutat de Lleida. Recentment, Alcanó compta també amb l'Associació per la Recuperació i Rehabilitació d'Equins (ARRE), que treballa en l'acollida d'equins necessitats o abandonats, utilitzant mètodes d'ensinistrament natural i introduint-los en un ramat en semi-llibertat molt a prop del nucli urbà.

Llocs d'interès

Església de Sant Pere d'Alcanó


Situada a la plaça del mateix nom, data del segle XVIII i és d'estil barroc. Es diu de Sant Pere, però la figura que corona l'entrada, entre volutes i sota un guardapols, és Sant Jordi i el drac. De fet, val la pena fixar-se en el portal d'entrada, ja que l'estructura de dues columnes, amb les seves bases i capitells que sostenen un entaulament motllurat és poc habitual. No deixeu de fixar-vos en el campanar, de secció octogonal, coronat per una balustrada de pedra, com si fos un balcó privilegiat.

Antic castell d'Alcanó


A un extrem de la plaça Major veurem un edifici d'aspecte massís i carreus de pedra de dimensions considerables. Actualment són dos habitatges particulars i està molt reformat, però havia estat el castell medieval de la població, erigit al segle XVI com a construcció defensiva. Tot i els importants canvis soferts, hi podem observar alguna petita obertura, especialment una finestra ogival, una espitllera al mur lateral i un trencaigües en una de les façanes. Si ens hi fixem bé, a més, detectarem al capdamunt els antics merlets amb espitlleres originals.

Pou sarraí d'Alcanó


Alcanó està emplaçat sobre terrenys de subsòl humit. Gràcies a això, la gent del poble anava a buscar aigua, antigament, a aquest pou, que té una profunditat de 10 metres. Es troba al costat de la sala del ball.

Bassa Bona d'Alcanó


El municipi tenia dues basses: la Dula i la Bona. La primera s'utilitzava per abeurar els animals, per rentar la roba, etc, i l'altra, la Bona, per a les necessitats del consum humà. Aquesta es troba prop de la zona esportiva i de la coopeativa. La Dula és prop de l'escola.

El temps a Alcanó
Serveis

  Comerç
  Cooperativa (i Secció de Crèdit)

Transports:
  Autobús
  Taxi a demanda

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Sala d'exposicions
  Sala polivalent
  Escola
  Canera

Activitats destacades

Cultura
JORNADES CULTURALS

A finals de juny, totes les associacions del municipi, que pels habitants que té no són pas poques, s'impliquen en l'organització d'activitats diverses. Hi trobarem l'Associació de Dones, el Club de Bitlles, la Llar de Gent Gran, l'AMPA, la Comissió de Festes, l'Associació de Joves i els Grallers i Tabalers.

Gastronomia
UN SECRET: LES MAGDALENES

A Alcanó són tradició les magdalenes. No les trobareu a cap punt de venda, però per les festes assenyalades el poble fa olor a aquest dolç. Se'n fan a totes les cases i se'n poden degustar en alguna celebració pública. Si hi coincidiu per alguna festa, no deixeu de tastar les magdalenes, més artesanes impossible.

Oliturisme
CAMINS D'OR LÍQUID

A finals d'any, en plena campanya de l'oli, Alcanó és un dels pobles inclosos al cicle Camins d'Or Líquid. S'hi fan visites a la cooperativa, esmorzar popular i passejada per descobrir el patrimoni local, amb la particularitat d'adaptar-les al llenguatge per a persones sordes.