• Vista aèria de la Timoneda d'Alfés i el camp d'aviació republicà
  • Ca les Doctores d'Alfés
  • Les peixeres de pedra seca d'Alfés

Població: 326 hab.
Altitud: 236 m
Festivitats: Festa Major d'hivern (20 de gener), Festa Major d'estiu (6 d'agost)
Ajuntament: www.alfes.cat | 973 13 60 05

Situat a sobre d'un turó a l'esquerra del riu Set, al sud-est del Segrià i a 12 quilòmetres de la seva capital, Alfés pertany a les anomenades Garrigues Històriques. Tant la vila com el terme municipal estan plens d'indrets d'interès, ja sigui per la peculiaritat del seu entorn o per la conservació de vestigis del seu passat més llunyà. És un poble tranquil, que ha sabut preservar la seva història, tant a nivell de patrimoni arquitectònic i paisatgístic com cultural.

Al poble, amb més de mil anys d'història i d'origen àrab, hi perduren diverses construccions i elements que són testimoni de la seva llarga trajectòria. El seu centre històric manté la configuració la vila closa medieval i encara es conserva un dels seus portals d'entrada. S'hi poden visitar emblemàtiques cases senyorials com cal Doctores o cal Almenara, carrers singulars com el de les creus cristianes o el de les estrelles de David o importants edificis, com l'església parroquial o l'ermita de Sant Salvador, que corona Alfés. A més d'aquests vestigis del passat més remot, la població comprèn també interessants llocs més moderns, com la Cooperativa de Sant Salvador, reformada íntegrament i amb un molí que conserva la maquinària original, la nova casa consistorial o la plaça Major que, tot i ser de nova creació, inclou un arc de volta que feia de porta a l'antiga vila closa. Tot i el seu creixement, els carrers de la població reflecteixen, doncs, de manera ben integrada, diferents bocins de la seva història, que es complementen sense contrastos.

Tot i aquesta riquesa patrimonial que conté el poble, és als seus voltants, al seu terme municipal, on hi trobem el patrimoni més exclusiu. Enmig d'un paisatge plenament garriguenc, amb diverses construccions de pedra seca típiques de la comarca entre les que destaquen les cabanes de volta, hi ha l'espai natural estepari de la Timoneda, inclòs en el PEIN per la seva peculiar vegetació i per la presència de vàries espècies d'aus de secà. La joia de la corona, però, és l'antic aeròdrom militar republicà, la instal·lació d'aquest tipus més important de Catalunya i, tal vegada, de l'Estat espanyol, ja que es conserva quasi tal com era durant la Guerra Civil espanyola. Una bona manera de conèixer tots aquests indrets és participar a les visites guiades que organitza l'Ajuntament, una passejada que pot finalitzar amb un àpat a base de "catxipanda", un dels plats típics de la gastronomia aufesina.

Llocs d'interès

Aeròdrom republicà d'Alfés del Memorial Democràtic


Espai museïtzat amb l'exposició de les instantànies de Pepito Subirà, pilot observador destinat a Alfés que va fotografiar la vida del camp d'aviació durant els anys 1936-1938. També hi ha una exposició de cartells propagandístics de l'època, projeccions dels efectes de l'aviació militar sobre la població civil, una recreació de les bombes i munició que s'emmagatzemaven al polvorí i una acurada reproducció d'una casa bombardejada. S'hi poden fer visites concertant cita a través del telèfon 618 636 855 o fent un correu electrònic a l'adreça turisme.alfes@gmail.com

La Timoneda d'Alfés, Pla d'Espai d'Interès Natural de Catalunya


Té una superfície d'unes 107 Ha que ocupa parcialment els terrenys de l'aeròdrom i que està inclosa en el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) i conserva quasi intactes les característiques d'una estepa àrida continental. En destaca la seva vegetació, entre la qual domina el timó, capaç de suportar tant la sequera extrema com les baixes temperatures de l'hivern. Pel que fa a fauna, la timoneda és refugi de les darreres espècies d'aus de secà de Catalunya com l'alosa becuda, el torlit, el sisó o el gaig blau.

Església de Sant Pere d'Alfés


Edifici romànic de transició al gòtic, de tres naus, del segle XIV, amb un gran absis semicircular romànic i portal amb arquivoltes al mur lateral. El campanar, de torre quadrada, és posterior. Va ser destruïda durant la Guerra Civil espanyola i va romandre en condicions lamentables fins la seva restauració, entre els anys 1988 i 1992.

Ermita de Sant Salvador d'Alfés


Aquesta construcció, del segle XVIII, es troba al punt més alt de la població, des d'on es pot gaudir d'unes fantàstiques vistes de la plana de Lleida. Té un portal adovellat i després de les destrosses que va patir a causa d'unes fortes ventades, es va restaurar amb les aportacions dels veïns i veïnes del poble. Segons una llegenda popular, el so de la campana de l'ermita desfà els núvols de les pedregades per protegir les collites.

Ca les Doctores d'Alfés, edifici renaixentista


Un dels casals més significatius del poble. Compta amb una notable balconada renaixentista, una de les construccions d'aquest tipus més importants de Catalunya en quant a decoració i conservació. Actualment és de propietat municipal.

La Vileta d'Alfés


És el nucli més antic de la població, abans fortalesa. En resta un portal adovellat al costat de l'església romànica, obert als murs que tancaven el recinte fortificat. Hi ha les cases més velles, com cal Mosset.

Aeròdrom republicà d'Alfés


Aquesta instal·lació militar forma part de la xarxa d'aeròdroms que la Generalitat de Catalunya va distribuir per tot el territori català amb l'objectiu de frenar l'avanç de les forces rebels. Continua gairebé intacte, cosa que fa que esdevingui un valuós testimoni de la Guerra Civil espanyola. S'hi poden veure dues defenses antiaèries recuperades, les instal·lacions de logística de l'antic aeròdrom (un dipòsit d'aigua i el magatzem blindat per al carburant), una de les pistes d'aterratge i el polvorí. S'hi poden fer visites concertant cita a través del telèfon 618636855 o fent un correu electrònic a l'adreça turisme.alfes@gmail.com

Peixeres de pedra seca d'Alfés


Són dues preses megalítiques de pedra que tallen el curs del riu Set i desvien part de l'aigua cap a unes séquies qua abastien d'aigua antic molins i horts del poble i també de Sunyer. La més petita és la més antiga de les dues, del segle XIII, i fa vint metres de llargada. L'altra té una longitud de 50 metres.

El temps a Alfés
Serveis

  Bar-restaurant del Casal Social
  Taller mecànic Marc Bargués
  Agrobotiga de la cooperativa
  Cooperativa del Camp de Sant Salvador
  Benzinera i estanc

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Pista esportiva i camp de futbol
  Sala polivalent
  Escola
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Festivitat
FESTA MAJOR D'HIVERN

Se celebra el cap de setmana més proper al 20 de gener, en honor de Sant Sebastià, i és coneguda com la "festa xica" del poble. Tradicionalment simbolitzava l'acabament de la collita d'olives, quan s'elaborava el nou oli. Actualment, en el marc d'aquesta festa, que dura tres dies, s'organitzen diversos actes lúdics i culturals, com sessions de ball, campionats de botifarra o un esmorzar popular.

Festivitat
FESTA MAJOR D'ESTIU

A principis d'agost, amb la palla al paller i l'ordi al graner, els pagesos d'Alfés celebraven l'èxit de la collita per Sant Salvador, copatró de l'església de Sant Pere d'Alfés. Es tracta de la festa més important del poble, que se celebra el 6 d'agost i s'allarga durant 4 dies i en què s'hi programen activitats per a totes les edats, com concerts, ball, correfoc i cercavila de grallers, la festa de l'escuma o competicions esportives. A més, durant la festa, els veïns del poble elaboren les tradicionals orelletes.