• Tossals d'Almatret
  • Xallenge David Duaigües d'Almatret
  • Pou de la vila d'Almatret

Població: 326 hab.
Altitud: 462 m
Festivitats: Festa Major d'hivern (3 de febrer), Festa Major d'estiu (29 de setembre)
Ajuntament: www.almatret.ddl.net  |  973 13 80 13

Administrativament pertany al Segrià, està situat a l'extrem sud d'aquesta comarca i n'és el poble més elevat, per la qual cosa se'l coneix popularment com "el cim del Segrià". És un dels nou pobles de les Garrigues Històriques, el que es troba més a l'oest d'aquesta comarca, i limita amb Maials. El seu terme municipal, a més, toca l'Aragó a través de la barrera natural del riu Ebre. És l'únic poble de la demarcació de Lleida per on passa aquest riu.

El seu paisatge és divers, ja que hi conflueixen varis elements: el pas del riu i l'Aiguabarreig -lloc de coincidència dels rius Segre, Cinca i Ebre-, els tossals -catalogats en el PEIN-, zones boscoses als sectors més muntanyosos i terres de conreu de secà, amb oliveres i ametllers. És un marc perfecte per fer-hi excursions a peu o amb bicicleta i compta amb diversos itineraris senyalitzats que permeten descobrir racons naturals espectaculars i multitud de vestigis de la Guerra Civil espanyola o de l'activitat minera que s'hi duia a terme fa uns anys. A més, també es poden fer passejades en barca per conèixer el territori des d'una perspectiva ben diferent i gaudir de vistes esplèndides. Tot aquest patrimoni històric i paisatgístic es combina, actualment, amb la presència dels molins del parc eòlic.

Com en el cas del seu paisatge, la vila compta amb diverses cases i construccions interessants que recorden el seu passat: l'església, la casa del compte o l'antic pou, per exemple. Els carrers del nucli s'ordenen a partir de la plaça Major, que n'és el centre neuràlgic i on es concentren la major part d'activitats sòcio-culturals que s'hi fan. Precisament, la realització d'actes festius i esportius caracteritzen Almatret, un poble amb gent hospitalària i oberta i amb diverses entitats i associacions. Tot plegat, la seva ubicació, el seu patrimoni històric, l'entorn natural i els seus veïns i veïnes fan que esdevingui un municipi singular, ple de vida i sorprenent.

Llocs d'interès

Mina d'Almatret


L'explotació minera a Almatret va començar durant la Guerra Civil i va continuar fins a mitjans dels anys 50, quan es van abandonar les mines a causa de la seva baixa rendibilitat. Es conserven diverses restes de les 14 mines que hi va haver al municipi, una de les quals encara està en funcionament.
La mina de l'Espanyola i la mina del Ricard estan senyalitzades amb plafons informatius que ajuden a interpretar els vestigis d'aquestes explotacions.

Casa dels marquesos d'Aitona a Almatret


El primer marquès d'Aitona va ser Francesc de Montcada i de Cardona. Aquest marquesat incloïa la vila d'Almatret, en què hi tenien aquest habitatge. Encara que actualment està restaurada i és una propietat privada, encara conserva a la façana l'escut del llinatge.

Creu del terme d'Almatret


D'estil barroc. Va presidir la plaça Major del poble fins els anys vint, quan va caure. Durant la Guerra Civil espanyola va ser amagada al monestir de Sant Cugat i no se'n va saber res més. Va ser l'any 2004 quan uns almatretans van localitzar-la davant de l'església de Santa Anna de Barcelona. Finalment, després de diverses negociacions, el 2005 la creu va ser restituïda al poble i, el desembre d'aquell any, després de restaurar-la, va ser reinstal·lada a la seva ubicació original.

Església de Sant Miquel d'Almatret


Data del segle XVIII i és d'estil barroc. És una de les construccions més notables d'aquestes característiques de la plana de Lleida. Un dels trets més destacables que presenta són les dues columnes de capitells compostos que emmarquen la portalada.

Antiga presó d'Almatret


Té una petita porta de fusta coronada amb l'escut de la casa dels Montcada.

Pou de la vila d'Almatret


Construït amb pedra, compta amb una ampla escala per baixar fins al nivell de l'aigua. Al costat del pou, encara es conserven 11 safareigs, també de pedra, que pertanyien a les famílies que van poblar Almatret. El pou és als afores del poble, i ja apareix a les ordenances de 1558. La tradició l'atribueix als sarraïns, però podria ser anterior.

Ermita de Sant Joan d'Almatret


Situada al costat del cementiri municipal, va ser reconstruïda recentment, l'any 2000, seguint l'estil i les característiques de l'antiga ermita, que va ser enderrocada el 1979.

Bassa d'amunt d'Almatret


S'utilitzava com a abeurador per al bestiar i ha estat restaurada. A sota d'aquesta bassa n'hi havia una altra, la Bassa de baix, que, en aquest cas s'utilitzava per al consum humà.

Mirador David Duaigües d'Almatret


A uns 3 quilòmetres de la vila, aquest mirador, des d'on es pot veure el pas del riu Ebre i els tossals que l'envolten i per on passen diverses rutes per fer a peu o amb BTT, compta amb una imatge feta amb acer de la silueta de David Duaigües amb una bicicleta a les espatlles. Va ser inaugurat l'any 2010 en reconeixement a aquest bomber almatretà que va morir en l'incendi d'Horta de Sant Joan de juliol del 2009, i que era un dels màxim impulsors de l'activitat esportiva al municipi i findador del Club ciclista i excursionista d'Almatret.

Mirador del cingle de la Pena d'Almatret


El punt més alt d'aquest cingle ofereix una vista excel·lent del paisatge, focalitzat pels menadres de l'Ebre. Almatret compta, a més, amb altres miradors des d'on es pot contemplar la plana de Lleida, la presa de Riba-roja, etc.

Trinxeres i niu de metralladores del cingle de la Pena d'Almatret


El niu de metralladores és una construcció excavada a la roca i reforçada amb murs de formigó construït per les tropes republicanes poc abans de la Batalla de l'Ebre. Per accedir-hi cal baixar per una trinxera propera al mirador del cingle de la Pena. Destaca la forma en U de la galeria, que té, en els seus extrems, amb unes estretes ranures des d'on els soldats podien controlar el front i disparar l'enemic sense ser vistos. El terme d'Almatret compta, a més, amb moltes altres trinxeres i vestigis de la Guerra Civil espanyola.

Malacate de la mina del Manuel d'Almatret


L'argue, en castellà malacate, era una màquina que pujava i baixava vagons mitjançant un sistema de politges i cordes al llarg d'una rampa inclinada. El d'aquesta mina s'utilitzava per transportar el carbó fins a la vora del riu Ebre. Se'n conserva la imponent rampa de 125 metres de longitud i 2,5 d'alçada, similar a una muralla de pedra.

Pantà de Riba-roja i l'Aiguabarreig


Almatret està situat a l'esquerra del riu Ebre, al sector central del llarg pantà de Riba-roja d'Ebre, de més de 38 quilòmetres, i inaugurat l'any 1969. Al nord arriba fins a la confluència dels rius Segre, Cinca i Ebre, lloc que rep el nom d'Aiguabarreig. És una zona humida de gran importància per als ocells migratoris. A la riba d'Almatret hi ha un embarcador des d'on es poden fer sortides amb barca i pescar, una bona manera de conèixer aquest entorn natural.

Tossals d'Almatret, Espai d'Interès Natural de Catalunya


Constitueixen un Espai d'Interès Natural de Catalunya (PEIN), situat íntegrament dins del municipi d'Almatret. Són un conjunt de costers calcaris sobre l'Ebre, aigües avall de la confluència del Segre, que comprenen la part oriental de la ribera de l'Ebre entre el barranc de Canotes i el límit amb l'Aragó. Hi destaca illes forestals, amb predomini del pi i la garriga, entre altres espècies vegetals.

El temps a Almatret
Serveis

  Carnisseria Dèlia
  Carnisseria Màxim
  Queviures, diaris i revistes Blanca
  Bar i restaurant de les piscines
  Bar i restaurant de la Plaça
  Bar i restaurant de la Societat
  Càtering Míster Plat
  Farmaciola Arbonés
  Molí d'oli Mas de Vicenta
  Oficines bancàries
  Fishing Camp Almaebre (allotjament en bungalous i lloguer d'embarcacions de pesca i passeig)
  Agrobotiga de la Cooperativa
  Allotjament Cal Serra

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Sala polivalent
  Sala del ball (local social)
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Festivitat
FESTA MAJOR D'HIVERN

Se celebra el 3 de febrer en honor a Sant Blai i coincideix amb la festa de les àguedes en el marc de la qual se celebra una missa i es manté la tradició de regalar un "pitet" beneït de pa de pessic a totes les dones.

Setmana Santa
FESTA DE PASQUA

Per Setmana Santa es fa aquesta celebració en què s'organitza un concurs de pesca, esmorzar popular i ball.

Festivitat
FESTA DE L'AIGUA

Commemora l'arribada de l'aigua procedent de l'Ebre al poble el 1962. Es fa en dates variables, que oscil·len entre la Segona Pasqua (maig) i Sant Joan (juny), i comença la vigília, a la tarda, amb jocs per a la mainada, sardinada popular i castell de focs. El diumenge al matí es fa una desfilada de les carrosses que elaboren les diferents colles de jovent del poble. Els motius al·legòrics acostumen a fer referència a l'origen de la celebració i a temes d'actualitat.

Esports
Marxa BTT d'Almatret – Xallenge David Duaigües

El primer diumenge de maig té lloc aquesta marxa ciclista organitzada pel Club ciclista i excursionista Almatret en record de David Duaigües. Hi participen centenars de bikers i el recorregut permet descobrir l'espectacular paisatge del terme d'Almatret.