• Arbeca
  • Tradicions d'Arbeca
  • Fortales ilergeta de Vilars d'Arbeca

Població: 2.278 hab.
Altitud: 332 m
Festivitats: Festa Major d'estiu (mitjans d'agost) / Fira de Santa Caterina (25 de novembre) / 1 de maig
Ajuntament: www.arbeca.cat  |    |  973 13 60 05

Hi ha alguns pobles de les Garrigues en què l'accent en la parla no es correspon ben bé a la variant nord-occidental de Ponent i inclou trets de l'oriental. I Arbeca, el tercer municipi amb més població de la comarca, és un d'ells, i tal vegada el més evident. La tesi més acceptada seria la seva pertinença a l'arquebisbat de Tarragona, a diferència dels municipis pertanyents al de Lleida. I també a través de la parla és com els arbequins mostren un altre dels seus trets característics: l'espontaneïtat.

L'antic castell dels ducs de Cardona, tot i que avui només en queden les restes, té una forta presència a la vila d'Arbeca. Estava situat al punt més alt del nucli urbà, on avui hi ha l'escola i on a l'estiu s'hi celebren els concerts de Festa Major. A la seva falda s'escampen els carrers del municipi, sobretot a la vessant de migdia, que es mostra tota ella exposada a l'escalfor del sol.

Situada a la part més septentrional de la comarca, Arbeca recull, per una banda, les aigües del Canal d'Urgell i, per l'altra, fa de cua del secà de la vall del Corb, amb el característic cultiu de l'olivera (d'aquí el nom de les olives arbequines) com a protagonista. De fet, diu la llegenda que fou el duc de Medinacelli, resident al castell d'Arbeca, qui va importar l'olivera de Palestina al segle XVII. A part de l'agricultura, l'altre gran sector econòmic del municipi és la ramaderia porcina.

Llocs d'interès

Fortalesa ilergeta de Vilars d'Arbeca


Aquest conjunt històric i arqueològic excepcional i únic al país, es va començar a construir el 775 aC i va ser habitat durant uns 400 anys, fins que els seus pobladors el van abandonar. Des del 1985 que la Universitat de Lleida hi duu a terme excavacions, que han permès mostrar l'imponent sistema defensiu de la fortalesa (muralla de cinc metres d'amplada, torres, camp frisi, fossat...) que la feia pràcticament inexpugnable. L'absència d'un enemic a la zona prou temible com per a establir tanta defensa fa pensar en una exhibició de poder o la residència d'algun cabdill o príncep. A mitjans del segle IV aC, i sense cap raó traumàtica o violenta, la fortalesa va ser abandonada, tal vegada per les limitacions de creixement que tenia.

Saber-ne més

Castell de les 365 finestres d'Arbeca


Situat al punt més alt de la vila, l'antic castell-palau comptava amb una estructura de planta quadrada, envoltat d'un gran fossat, presidit per la torre de l'Homenatge i franquejat per quatre torres més. Dins del castell s'hi trobava també l'església de Sant Jaume, que dóna nom al patró d'Arbeca i a la seva església actual. Un dels elements particulars del castell eren les 365 finestres, una per cada dia de l'any, es diu, i que dóna una idea de la magnitud de l'obra. Residència dels ducs de Cardona, amb la Guerra de Successió passà a pertànyer a la casa dels Medinacelli fins que a mitjans del segle XIX, amb les desamortitzacions i la caiguda del feudalisme, va ser venut en subhasta. Avui només en queden els vestigis i una part de l'entorn fortificat. El seu interior acull l'escola. Malgrat tot, es poden veure unes maquetes de com havia estat l'edifici.

Visites guiades

Nucli històric d'Arbeca


A banda de les edificacions o jaciments concrets, un dels atractius d'Arbeca és passejar-se pels carrers del seu nucli antic, on trobem cases porxades, l'església parroquial del segle XVII o el Molí d'oli de l'Argilés -recuperat pràcticament tot sencer-. A tocar del carrer Major trobem també la Casa de la Vila, antic casal republicà, de factura modernista.

Cooperativa modernista d'Arbcea


Per no haver de dependre de tercers i comerciants, els pagesos d'Arbeca van constituir, el 1919, el sindicat cooperatiu, per tal de molturar les seves pròpies produccions. Van encarregar el projecte a l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell, artífex de diversos edificis modernistes de l'època, especialment en cellers cooperatius al camp de Tarragona. La cooperativa disposa, avui, d'un espai precisament anomenat Cèsar Martinell i que funciona com a agrobotiga i alhora Oficina de Turisme, on es poden contractar les visites guiades al castell i nucli antic i a la fortalesa dels Vilars.

Capella de Sant Miquel d'Arbeca


A 4 km del poble, en direcció Mollerussa, trobem la capella de Sant Miquel, esglesiola romànica del desaparegut poblat de les Borgetes de Salena. Al seu voltant, avui hi ha una zona boscosa com a espai d'esbarjo i s'hi celebra cada any, com a clausura de les Jornades Culturals, la festa de l'1 de maig, en què els arbequins i arbequines es troben en un dinar de germanor a base de cassola de tros, el plat típic de les Terres de Ponent. La jornada es completa amb jocs, ball i activitats diverses.

El temps a Arbeca
Serveis

  Comerç
  Restauració / Bars
  Forns de pa
  Farmàcia
  Benzinera
  Oficines bancàries
  Cooperativa i agrobotiga
  Hostal-restaurant La Placeta
  Casa Rural Cal Bessó
  Zona d'acampada Vinya els Vilars

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona poliesportiva i pistes d'atletisme
  Biblioteca
  Sala d'actes República
  Sala d'actes Màrius Torres
  Sales multifuncionals
  Escola bressol
  Escola
  Escola de música
  Centre de dia
  Sala de vetlles
  Rocòdrom exterior

Activitats destacades

Tradicions
BALL DE VALENCIANS

Composició de moviments lents i precisos que representen escenes religioses, ha estat recuperada recentment per l'Esbart Dansaire d'Arbeca, després que les últimes representacions al municipi s'haguessin fet als anys 20 del segle passat. Considerat com un antecendent dels actuals castellers, es balla el diumenge de Rams. Els últims quadres solen tenir lloc dins mateix de l'església.

Cultura popular
TROBADA DE PUNTAIRES

Des de mitjans de la dècada dels 2.000, Arbeca acull cada dos anys, per primavera, una multitudinària trobada de puntaires d'arreu de Catalunya. La propera tindrà lloc el 2014.

Cultura
NIT DE FOC ALS VILARS

L'Associació d'Amics dels Vilars organitza, al bell mig de l'estiu, una nit d'activitats culturals al mateix recinte de la fortalesa íbera, durant tot el dia. Hi podem trobar contacontes per als infants, concerts i espectacles de focs artificials de cara a la nit.