• Panoràmica de Bovera
  • Festa Major de Bovera
  • Balcó enrajolat en una casa de Bovera

Població: 275 hab.
Altitud: 297 m
Festivitats: Festa Major de primavera (23 de maig) | Festa Major d'estiu (8 de setembre)
Ajuntament: www.bovera.ddl.net  |  973 13 80 13

És un poble típicament garriguenc en què hi destaquen els elements més característics de la comarca: les construccions de pedra seca, el conreu d'oliveres i ametllers, la gastronomia pròpia del territori i la tranquil·litat d'un poble on tothom es coneix i manté una relació cordial i familiar. Els seus veïns són espontanis i tenen un caràcter acollidor, que es fa present en les activitats populars que s'organitzen al poble, actes que han proliferat arran de la programació d'esdeveniments de tipologia diversa que organitza el Casal, un dels principals llocs de trobada de Bovera.

L'estructura dels seus carrers parteix de l'església, que domina el poble, i n'és un dels edificis més singulars. Les cases no presenten diferències notables les unes amb les altres, conservant-se en diversos habitatges façanes de pedra, i això dóna al municipi una fesomia integrada i de conjunt. A la plaça de la Bassa s'hi centra l'activitat social i és habitual trobar-hi algú per fer petar la xerrada o, a l'estiu, prenent la fresca.

Bovera és a l'extrem sud-occidental de la comarca, de la qual només limita amb la Granadella, que abraça tot el seu terme municipal pel nord. Ja al sud, topa amb el terme de Flix, a la Ribera d'Ebre. Situant-nos a diversos llocs de l'entorn de Bovera, com les serres de la Vall Major, obtindrem magnífiques vistes de la serra del Montsant, la serra de Llaberia i, fins i tot, dels Ports de Tortosa Beseit. És als voltants del poble on, amb bici o a peu, es poden fer rutes -com la dels pantans-per conèixer alguns dels elements més significatius del seu patrimoni. A més, l'activitat de l'Associació Trenca, ha permès recuperar diverses construccions de pedra seca, oliveres mil·lenàries o espècies vegetals autòctones, i també hi han introduït un ramat d'ases. En aquest sentit de protecció de la flora i la fauna pròpies, sovint s'organitzen cursos d'educació ambiental en què pot participar-hi tothom.

Llocs d'interès

Mas del Senyor al terme de Bovera


El mas, edificat l'any 1907, és un gran edifici de pedra amb diversos arcs a la façana, de planta rectangular, amb dues torres a cada banda. Està totalment restaurat i dóna nom a la finca que l'envolta, de 180 hectàrees d'extensió, un latifundi de l'antic llinatge dels Gustà Bondia en què s'hi conreen oliveres. El relleu de la finca és ben pronunciat, canviant des dels 240 metres d'altitud -els plans on es troba el mas- fins als 417 metres, al punt més alt del turó Tagornar.

Església de Sant Josep de Bovera


Edifici construït en l'època de transició del romànic al gòtic però que va sofrir una forta modificació el segle XVIII. Fins l'any 1887 s'anomenava església de la Nativitat. Ara té l'aparença d'un temple barroc d'una nau, decorat amb retaules de gust neoclàssic i conserva un interessant portal romànic del segle XIII, amb dues columnes, capitells i arquivoltes.

Plaça de la Bassa de Bovera


Com passa també a diversos pobles garriguencs, al lloc on hi havia la bassa del poble s'hi ha construït una plaça. En el cas de Bovera és un dels principals llocs d'encontre dels seus veïns i veïnes. És una plaça rectangular amb arbres que fan una bona ombra a l'estiu i amb bancs per poder seure-hi.

Cabana de volta de doble planta a Bovera


Entre les diverses construccions de pedra seca que hi ha escampades pel terme municipal de Bovera, com espones, aljubs o les cabanes de volta, destaca la cabana de doble planta, una especificitat que es troba en poques ocasions en aquest tipus d'arquitectura. L'edifici manté les característiques de les cabanes de volta però té dos pisos.

El temps a Bovera
Serveis

  Farmàcia (unes hores al dia)
  Carnisseria Antonieta
  Supermercat Maria Àngels
  Forn de pa (antiga societat de consum)
  Bar-Restaurant El Casal
  Molí d'oli Oleic Bovera
  Oficina bancària (en dies i hores concrets)
  Cooperativa del Camp de Bovera
  Allotjament a la casa de colònies El Trosalet

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Sala d'exposicions
  Centre cívic
  Escola

Activitats destacades

Festivitat
SANT JOSEP

El 19 de març és festa local al poble, una data en què moltes altres viles de la comarca com el Soleràs, els Torms, Juncosa o l'Albagés també fan festa. Se celebra algun acte lúdic per commemorar aquesta data en honor al patró del poble.

Festivitat
SANT CRISTÒFOL

El 10 de juliol se celebra la festa en honor a aquest sant. Es fa un sopar popular que aplega la majoria de veïns de Bovera.

Gastronomia
LA MATANÇA DEL PORC

Durant la jornada, que es du a terme en data variable del mes d'abril, els veïns elaboren de manera artesanal els productes derivats del porc com llonganisses o botifarres. En acabat, es fa un esmorzar popular en què es poden tastar aquests embotits.