• Panoràmica de Castelldans
  • Aplec a l'ermita de la Mare de Déu de Montserrat a Castelldans
  • Arcades de pedra a Castelldans

Població: 981 hab.
Altitud: 353 m
Festivitats: Festa Major (el primer dimarts de setembre)
Ajuntament: www.castelldans.cat  |    |   @Castelldans_cat  |  973 12 00 02

Al peu del turó en què hi havia l'antic castell pren forma la trama de carrers de Castelldans. Al centre històric de la vila hi ha les construccions més emblemàtiques, com l'església o l'antic convent dels monjos d'Scala Dei, que eren propietaris de grans extensions de terreny del terme, que constitueix el conjunt monumental més important del poble, al carrer dels Frares, i que, tot i que convertit en cases independents al segle XIX, conserva l'estructura exterior i interior. En diverses de les façanes d'aquests edificis hi figura l'any en què van ser construïdes (primera meitat del segle XVII) i també s'hi pot veure l'escut de la Cartoixa d'Scala Dei. D'aquest antic convent també se'n conserven les arcades del celler, ara ubicades al futur Centre d'Interpretació de les Aus.

L'indret on es desenvolupa la major activitat social del poble és al voltant del passeig Moragues, una avinguda arbrada que comença i acaba amb dues places: la plaça dels Baldadors i la plaça Catalunya. Al final d'aquest passeig hi ha encara una creu en memòria dels caiguts del bàndol nacional durant la guerra espanyola del 1936. Al seu voltant hi ha alguns dels bars, l'Ajuntament i l'escola i constitueix un dels punts de trobada dels veïns i veïnes, ja sigui per donar un tomb o per prendre la fresca. A lloc on hi havia un antic molí d'oli, ara hi ha un dels equipaments més significatius de Castelldans, el Museu de l'Oli i del Món Rural, on encara es conserven tot tipus d'eines antigues -sobretot de pagès, però també d'altres oficis-, i que és propietat de la Cooperativa del Camp de Sant Fortunat, que, de les dues que hi ha al poble, és la que elabora l'oli d'oliva verge extra.

Tot i que una part de la superfície del terreny del terme municipal està ocupada per conreus de fruiters i alfals -regats pel canal d'Urgell-, la major part dels trossos són de secà, amb oliveres i ametllers i cereal. El terme, situat a l'extrem nord-occidental de les Garrigues limitant ja amb el Segrià, presenta un relleu suau i comprèn diversos espais naturals d'interès, com la reserva de Mas de Melons o la vall de Matxerri, de paisatge estèpic i amb una gran presència d'aus de secà, com el torlit o el gaig blau, que dóna nom a la cursa que es fa al municipi. A més, en aquests espais s'hi han habilitat uns indicadors que permeten conèixer-los a través de rutes a peu o amb bicicleta i que serveixen també per descobrir les construccions de pedra seca escampades pel terme.

Llocs d'interès

Centre d'Interpretació de les Aus de Mas de Melons


De moment, només se n'ha construït la primera fase. L'espai vol esdevenir un lloc per donar a conèixer els valors naturals, culturals i paisatgístics dels espais protegits com el Mas de Melons, al terme de Castelldans, que és una reserva natural que acull diverses espècies d'ocells de secà. A aquest centre s'hi han ubicat les arcades que es conserven de l'antic celler cenobial cartoixà, que, fa un temps, estaven situades al costat del carrer dels Frares.

Església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Castelldans


Situada al nucli antic de la vila, és una construcció amb façana neoclàssica i campanar de torre quadrada, en què s'hi es venera la imatge de pedra de la Mare de Déu amb el Nen, escultura policromada del segle XV que antigament havia presidit un retaule gòtic amb escenes de la vida de Maria.

Museu de l'oli i del món rural de Castelldans


Està ubicat al lloc on hi havia un antic molí d'oli del 1934. L'equipament es va inaugurar el 1984 amb el nom de Museu del Pagès i s'hi poden veure eines, instruments i estris relacionats amb el conreu i la indústria de l'olivera i l'oli. També s'hi exposen altres col·leccions d'eines i estris de treball utilitzats antigament pels pagesos i pageses de les Garrigues, a més d'altres eines de fuster, ferrer, sabater, forner, cisteller i d'ús domèstic. Es pot visitar concertant cita prèvia i, durant la Festa de l'oli nou, l'entrada és gratuïta.

Ermita de la Mare de Déu de Montserrat a Castelldans


La seva construcció va començar l'any 1954, a càrrec dels joves de l'acció catòlica de Castelldans juntament amb el mossèn i amb la col·laboració de diversos veïns del poble. L'ermita es va bastir en honor a la Mare de Déu de Montserrat per tal de commemorar l'any Sant marià. Al voltant de l'edifici, situat a un quilòmetre de la vila, aproximadament, hi ha una zona amb pins, habilitada amb diverses taules i barbacoes.

Inscripcions de la Cartoixa d'Scala Dei a Castelldans


A l'accés de la rectoria s'hi pot apreciar l'escut dels monjos cartoixans de Scala Dei, dels quals encara queden motius a l'antic carrer dels Frares. Algunes façanes de les cases d'aquest carrer tenen les dates de construcció, totes de la primera meitat del segle XVII.

Restes del castell de Castelldnas


Documentat l'any 1033 i ubicat al cim d'un turó, només resten els fonaments i el paviment de codines d'una de les zones interiors d'aquesta fortificació, descobert a la dècada del 1980. S'ha habilitat un accés amb bancs i baranes de fusta que permet arribar-hi còmodament.

El temps a Castelldans
Serveis

  Supermercat i queviures Cal Marià
  Carns Feixa
  Merceria Mercè
  Forn de pa artesà Bartomeu Sangenís
  Forn de pa Paquita
  Fruites i verdures
  Taller mecànic
  Taller mecànic i ferrer
  Bar-restaurant El Molí de cal Sec
  Cafè-bar Ca l'Espardenyer
  Cafè Europa
  Bar de la llar de jubilats "L'Esbarjo"
  Bar de la Llar del productor (caps de setmana)
  Cinema a la Llar del productor
  Farmàcia
  Benzinera (a la cooperativa)
  Oficines bancàries
  Cooperativa del Camp de Sant Fortunat (oli i fruita seca)
  Cooperativa Castellfruit (fruita dolça)

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Sala polivalent
  Llar d'infants
  Escola
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Trobada
APLEC A L'ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

Els veïns i veïnes del poble es troben en aquest indret el cap de setmana abans o després del 27 d'abril (santa Montserrat) i comparteixen un dinar popular, normalment a base de cassola de tros. També es fa una missa a l'ermita i una ofrena floral en honor a la Verge i una ballada de sardanes.

Gastronomia
FESTA DE L'OLI NOU

Quan s'ha elaborat l'oli del primer raig de la darrera collita d'olives, el poble acull aquesta festa, que se celebra entre el 6 i el 8 de desembre. Es fa un esmorzar popular i la cooperativa i els molins d'oli obren les seves portes i mostren als visitants el procés de l'elaboració de l'oli d'oliva verge extra. A més, el Museu de l'Oli i el Món Rural es pot visitar gratuïtament durant el matí i també es fa una demostració de com es cullen les olives. Els darrers anys també hi ha paradetes d'artesans.

Esports
MARXA EN BTT CASTELL-BIKE

Des del passat 2013, Castelldans compta amb una cita per als amants de la bicicleta de muntanya. La marxa se celebra a mitjans de febrer i compta amb dos circuits diferents que permeten conèixer els indrets més bells del paisatge del terme municipal. La cursa està organitzada pel Club Esportiu Castelldans, el Consell Esportiu de les Garrigues i l'Ajuntament de Castelldans.

Esports
CURSA DEL GAIG BLAU

Es tracta d'un circuit per fer corrent o caminant, de 10,3 quilòmetres, per camins del terme municipal castelldanenc. La cursa es va dur a terme per primer cop l'any 2012 i se celebra a finals de setembre.