• Descens en BTT a Cervià de les Garrigues
  • Ajuntament de Cervià de les Garrigues
  • Aplec de les Besses a Cervià de les Garrigues

Població: 695 hab.
Altitud: 444 m
Festivitats: Sant Miquel (Festa Major, 29 de setembre), Sant Sebastià (20 de gener) i Sant Isidre (15 de maig)
Ajuntament: www.cervia.ddl.net  |  973 17 80 02

Cervià és al cor de les Garrigues. És un dels pobles situats al mig de la comarca i que reuneixen l'essència garriguenca. El seu terme s'allarga cap al nord fins a la punta del Pouet i la punta dels Marquesos, des d'on es pot contemplar tota la plana de Ponent, amb la capital comarcal als seus peus. De fet, és una de les portes d'entrada per deixar la plana i endinsar-se Garrigues endins, entre valls, turons, oliveres i boscos.

Si entrem al nucli urbà pel carrer Anselm Clavé, podem percebre els dos grans àmbits de Cervià. A una banda, la part més nova, d'encara no un segle d'història, hi ha l'escola, les piscines i la zona esportiva. A l'altra, la història més profunda del municipi, allà on va néixer: carrers estrets, parets de pedra, cases pairals, la plaça Major (amb la font de pedra del s.XIX), l'església parroquial.

Entremig d'aquests carrerons, com qui no vol la cosa, apareix l'imponent edifici de la Casa de la Vila. Obra de l'arquitecte Morera i Gatell (autor de diversos edifcis de referència a la ciutat de Lleida), va ser inaugurat el setembre de 1913, amb l'assistència, entre altres, de l'aleshores diputat a Corts Francesc Macià, i va ser concebut també com a escola i casa dels mestres, funció que va mantenir fins el 1987.

Tot i el descens de població (havia arribat a tenir quasi 2.000 habitants a les primeres dècades del segle XX), Cervià manté una important vida social i cultural. "El Cérvol", la seva revista, va néixer el 1973 i és la més antiga de la comarca. L'associació de dones, amb el seu popular Sopar de les Truites, la de joves, la de jubilats o la de mares i pares de l'escola són el puntal de les activitats que es fan al llarg de l'any al municipi.

Llocs d'interès

Nucli històric de Cervià de les Garrigues


La trama urbana de Cervià s'ha anat configurant de l'església cap amunt. Fent un passeig pel centre, veurem moltes portalades datades del s.XVIII, l'època de creixement del poble. Trobarem cases pairals importants, com cal Manresa, cal Flari o cal Mateuet (totes tres tenien molí d'oli propi i també d'aiguardent), l'antic convent de Carmelites Descalces (avui rehabilitat com a casa particular) o el mateix Ajuntament.

Ajuntament modernista de Cervià de les Garrigues


Grandiós i d'estil modernista, és tal vegada l'edifici consistorial més destacat de la comarca. Concebut inicialment també com a escola i casa dels mestres, va ser inaugurat l'any 1913. Actualment, a part de seu municipal, s'empren algunes dependències també com a sales d'actes o exposicions. L'arquitecte va ser Francesc de Paula Morera i Gatell, autor també d'edificis de referència de la ciutat de Lleida com l'Escorxador, el pavelló dels Camps Elisis, l'Hotel Pal·las o el Mercat del Pla.

Ermita de les Besses al terme de Cervià de les Garrigues


El despoblat de les Besses és a 3 km del nucli urbà, a la vora del riu Set. Creat el 1125, va conviure al costat de Cervià durant uns 500 anys, fins que els miquelets, bandolejant, li van complicar molt la permanència i va acabar sent arrasat coincidint amb la Guerra de Successió. Molts dels seus habitants es van refugiar a Cervià, on continuarien la seva vida. Avui és un indret d'esbarjo i en queda la petita església, de transició del romànic al gòtic, restaurada als anys 60 i 70 del segle passat. Des del 1968, precisament, s'hi celebra cada any l'Aplec de les Besses per la Segona Pasqua.

El temps a Cervià de les Garrigues
Serveis

  Comerç (supermercat, quiosc, merceria i objectes de regal, fusteries, ferrer, taller mecànic)
  Els Fogons de la Carme
  Bar-restaurant Casal
  Bar Les Arcades
  Bar Clavé
  Farmàcia
  Oficines bancàries
  Cooperativa
  Estanc

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Sala polivalent
  Sala d'actes
  Escola
  Sala de vetlles
  Correus

Activitats destacades

Tradicions
PESSEBRE VIVENT

Després que s'hagués deixat de fer fa anys, el desembre del 2014 es va recuperar aquesta tradició, que compta amb desenes de voluntaris i la implicació de les entitats locals. Es fa després de Nadal i fins els primers dies de gener a la zona dels Comellassos i és un dels quatre que es fan a la comarca, junt amb les Borges, Vinaixa i l'Albi.

Eports
CAMPIONAT DE DESCENS EN BTT

Pels volts de l'abril, es fa a un dels tossals de l'entrada del poble la DH Challenge de descens en BTT, una prova espectacular que consisteix en baixar una pendent tot terreny el més ràpid possible. Es considera la més extrema i arriscada de les modalitats de descens i la de Cervià representa el campionat provincial de Lleida, puntuable per a la Copa Catalana.

Cultura
NITS D'ESTIU I TARDOR CULTURAL

A banda de la programació puntual al llarg de l'any, l'activitat d'entitats i Ajuntament en matèria cultural té dos moments destacats, en format cicle: les Nits d'estiu i la Tardor cultural, en què es fan xerrades, projeccions, concerts, tastos, caminades, etc, quasi cada setmana. Destaca el Sopar de les truites que es fa a principis d'agost.