• Vista panoràmica de l'Espluga Calba
  • Festa Major de l'Espluga Calba
  • Castell de l'Espluga Calba

Població: 387 hab.
Altitud: 434 m
Festivitats: Festa Major d'estiu (mitjans d'agost) / Festa Major d'hivern (1r cap de setmana de febrer) / Matança del Porc (últim dissabte de març)
Ajuntament: www.esplugacalba.ddl.net  |    |  973 15 60 05

Del mot llatí "spelunca" (cova) i "calba" (terreny pelat, sense herba), neix el topònim de l'Espluga Calba, en referència a l'assentament del poble sobre diverses coves cobertes per lloses de pedra, que encara avui s'utilitzen com a cellers, per la seva bona temperatura.

Els carrerons més antics del municipi s'estructuren al voltant del turó on hi ha el castell palau dels hospitalers, i hi podem veure arcs coberts i vells casals de pedra. És on trobem, també, l'altre gran protagonista arquitectònic, l'església parroquial de la Concepció, en molt bon estat de conservació i la majestuositat de la qual se sol comparar a l'altra reconeguda església garriguenca, la de la Granadella.

Com més cap als peus del turó, més noves les cases i més amples els carrers. I a aquesta part baixa hi ha la Cooperativa del Camp, fundada el 1957, amb l'oli Spelunca marca de la casa, i és aquí on trobem també les escoles, les piscines i una altra cooperativa: la tèxtil John Fil, creada el 1970 pel mossèn d'aleshores i un grup de pioners, amb l'objectiu d'aturar l'èxode de gent jove a les capitals.

Fora de la trama urbana, el paisatge de l'Espluga Calba és força accidentat, amb les valls de Matallonga i Cortals com a eixos vertebradors. Això l'ha convertit, en els darrers anys, en escenari predilecte per a pràctiques esportives a l'aire lliure, com les curses d'orientació o la bicicleta de muntanya, per a la qual hi ha un circuit marcat que enllaça amb els pobles veïns de Fulleda i Tarrés.

Llocs d'interès

Castell de l'Espluga Calba


Construït, probablement, entre el 1250 i el 1350, el castell és l'edifici que corona el municipi i al voltant del qual s'estructura la trama urbana. Dels que hi ha a la comarca, aquest és, juntament amb el de la Floresta, el que conserva millor la seva estructura, sencera i plenament visitable. Tant és així, que a les seves sales hi tenen lloc actes diversos, exposicions i concerts. Al llarg de la seva història, l'edifici ha passat per múltiples mans, fins a ser adquirit pel consistori el 1966. Abans de la desamortització de Mendizábal de 1836, el castell era de l'orde dels hospitalers de Sant Joan de Jerusalem, que el 1996 fixarien en aquest espai la nova capital de l'antic Priorat de Catalunya.

Església de l'Espluga Calba


Es tracta d'un dels temples religiosos més majestuosos de les Garrigues. Per a la seva construcció el 1777, feta durant 10 anys sobre l'antiga església que havia quedat petita, va fer falta la meitat del cementiri, que era al costat, una part de l'antiga abadia, la Casa de la Vila i algunes cases particulars. De l'interior, en destaquen els frescos que el 1991 hi va realitzar l'artista targarí Josep Minguell, restaurant les pintures que el 1954 hi havia fet el seu pare. A l'exterior, a la façana barroca, a banda de la imatge de la Immaculada Concepció, patrona de la vila, hi destaquen les representacions del sol i la lluna als laterals de l'entrada.

Cases pairals de l'Espluga Calba


Entre els elements d'interès del nucli històric de l'Espluga, sobresurten imponents algunes cases pairals de la vila, encara avui habitades i en molt bon estat de conservació, com és el cas de Cal Marian, datada al segle XIV i que formava part de l'emmurallat que tancava la vila closa medieval i conserva una gàrgola amb el cap d'un guerrer; o Cal Pons, del segle XIX, on hi ha un dels antics portals que donaven accés a la vila closa. Destaquen també els porxos de cal Sabater i de cal Saladera, aquest a la mateixa plaça de l'Església.

Creu Grossa de l'Espluga Calba


Entre els termes municipals de l'Espluga i de Maldà, trobem la Creu Grossa, creu de terme del segle XIX formada per un pedestal i una alta columna vuitavada, coronada per un capitell quadrat i una senzilla creu de pedra.

Búnquers de la Guerra Civil de l'Espluga Calba


Al sortir de l'Espluga en direcció Fulleda, a peu de carretera trobem petites construccions que l'exèrcit republicà va fer a finals de 1938 per cobrir la retirada de tropes. No van entrar en combat i es conserven en bon estat.

Pedra seca a l'Espluga Calba


L'Espluga Calba, en sintonia amb el conjunt de les Garrigues, disposa d'un terme esquitxat per multitud d'elements de l'arquitectura popular, com són les cabanes de volta, els marges -anomenats espones- i els aljubs de pedra seca. Només de cabanes, 47 estan catalogades com a bé d'interès històric i patrimonial. Servien d'aixopluc quan anar i tornar del camp a casa requeria molt temps. Durant la Guerra Civil van fer de refugi de la població que fugia dels bombardeigs.

El temps a l'Espluga Calba
Serveis

  Botiga de queviures
  Forn de pa
  Perruqueria
  Bar Casa Nostra
  Bar i restaurant de la Plaça
  Bar i restaurant de la Societat
  Càtering Míster Plat
  Farmàcia
  Benzinera
  Oficines bancàries
  Cooperativa
  Agrobotiga
  Casa rural Cal Tresó

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Sala d'exposicions del castell
  Sala polivalent
  Sala del l'associació de gent gran
  Sala del l'associació de dones
  Escola bressol
  Escola
  Sala de vetlles
  Rocòdrom

Activitats destacades

Gastronomia
MATANÇA DEL PORC

Tal com es fa a diversos pobles de la comarca, la primavera és també temps de la matança del porc, que a l'Espluga compta amb un gran seguiment i esdevé una de les festes principals del calendari local, completada amb un seguit d'actes lúdico-culturals. Els assistents poden conèixer aquesta tradició, degustar els productes elaborats a partir del porc i gaudir del dinar de germanor.

Festivitat
FESTA MAJOR D'HIVERN

A banda de la festa local de l'estiu, l'Espluga celebra també una Festa Major d'hivern, en motiu de Sant Blasi. A banda dels actes festius de la programació, és l'ocasió de conèixer també una de les menges típiques només d'aquest municipi, anomenada "sometent" i feta a base d'arengada, bitxo, all, farina, aigua i oli.

Festivitat
CIRCUIT DE BTT

L'entorn del poble de l'Espluga és ampli, boscós i idoni per a la pràctica del senderisme o la bicicleta de muntanya. Amb aquesta finalitat, hi ha senyalitzat un circuit de BTT circular, que recorre 9 km i surt i arriba al mateix poble.