• Fira Heroica de Fulleda
  • Monument a Agustina d'Aragó a Fulleda
  • Cases de pedra de Fulleda

Població: 94 hab.
Altitud: 581 m
Festivitats: Festa Major (últim cap de setmana d'agost) / Setmana Cultural (finals de juliol o principis d'agost) / Fira Heroica (mitjans de setembre)
Ajuntament: www.fulleda.cat  |  973 15 60 05  |  Fulleda - Peti qui peti (blog)

És el poble més petit de les Garrigues, però la vida social i cultural que hi aporten el seu centenar de veïns trenca qualsevol tòpic sobre l'activitat pública en relació a les dimensions dels municipis. La seva Sala mereix el nom de polivalent com poques i, fora de l'estiu, hi tenen lloc tot tipus d'activitats: concerts, exposicions, conferències, cursos, Sant Jordi, Castanyada, Diada... Es pot dir que a Fulleda s'hi celebra tot el que es pot celebrar, i amb una participació que demostra un elevat grau de consciència de comunitat, impulsada sobretot per la gent jove.

A l'estiu, l'activitat es trasllada a les piscines, unes de les més recents de la comarca, a les quals es treu gran profit i que actuen com a autèntic centre neuràlgic dels mesos de la calor. Una calor que, a Fulleda, hi és molt més moderada que al conjunt de la plana de Lleida. No en va, el nom de l'associació de dones, una de les responsables de bona part de les activitats del poble, és Marinada, l'agradable i desitjat airet dels vespres d'estiu i que a Fulleda hi arriba més fresc i més aviat.

El seu entorn s'assembla poc a la plana de la Terra Ferma. Hi és abrupte i boscós, amb una important presència de la vinya, a més de l'olivera i l'ametller. Això el fa especialment atractiu per a la pràctica de la bicicleta de muntanya i el senderisme. Entre els seus boscos, hi trobem un dels primers parcs eòlics instal·lats a les Garrigues.

Al ser un nucli depenent de Poblet als seus orígens, no trobem a Fulleda grans casals i edificis nobles, tret de Cal Margendom, on es recaptaven precisament els impostos del monestir cistercenc. Sí que destaca, l'església romànica, del segle XIII, i la presència general de la pedra a les cases del nucli urbà.

Llocs d'interès

Església de Santa Maria de Fulleda


Domina la plaça Jeroni Fàbregas, el punt neuràlgic del poble. A diferència de molts altres municipis, on el temple de dins del nucli urbà sol ser dels segles XVI, XVII o XVIII, aquest data de principis del XIV i és d'estil romànic tardà de transició al gòtic. D'aquí el seu aspecte rústic i humil o la volta de canó lleugerament apuntada. Es nota que és una església viscuda, amb el pes dels segles marcats a les seves parets. De fet, hi són molt presents les diferents modificacions arquitectòniques, com les de l'altar major i la portalada al segle XVIII. La porta d'accés actual no és l'original romànica, que era en un lateral.

Font de la Marieta de Fulleda


A poc més de 2 km del nucli urbà, trobem un dels paratges emblemàtics de Fulleda. Situada en el triangle que formen aquest poble amb l'Espluga Calba i Vinaixa, la Font de la Marieta permet endinsar-se en l'entorn boscós del terme, resseguint el Fondo dels Pous. És un dels punts per on passa el GR-3 que ve de Vallbona de les Monges i va cap a Lleida.

Memorial Racó del Bolet de Fulleda


Espai de record als cinc nens morts i quatre de ferits per l'explosió d'unes bombes abandonades amb què jugaven uns dies després d'haver acabat la Guerra Civil. Era el 12 de febrer de 1939 i només feia un mes que el front havia passat pel poble. Durant dècades, l'espai va ser un lloc de desmemòria, destinat a abocador d'escombraries, fins que el febrer de 2014, amb motiu del 75è aniversari dels fets, s'hi va inaugurar el monòlit i la placa d'homenatge, enmig de cinc olivers plantats per a l'ocasió.

Antic molí d'oli de Fulleda


Tot i que actualment, les olives de Fulleda es porten a cooperatives veïnes, com la de les Borges, i el raïm (el que no és del celler Matallonga) es ven a empreses de fora, l'elaboració de l'oli i del vi s'havia fet al municipi. Concretament, aquesta cooperativa va ser fundada l'any 1957 i s'hi conserven els elements de l'època. Després d'un procés important de restauració, l'Ajuntament l'ha habilitat com a espai de patrimoni industrial, un dels pocs que hi ha restaurats a la comarca. S'hi poden concertar visites trucant a l'Ajuntament o a través del formulari d'aquest enllaç.

El temps a Fulleda
Serveis

  Bar (caps de setmana)
  Celler Matallonga

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Centre sanitari
  Piscines
  Biblioteca
  Sala d'exposicions
  Centre Cívic - Sala d'actes
  Museu etnològic

Activitats destacades

Lleure
RUTA DELS MIRADORS I LES FONTS

Fulleda és un dels pobles situats a més altitud de les Garrigues. Això i la seva condició de frontera orogràfica amb la veïna Conca de Barberà fan que sigui un lloc privilegiat de vistes panoràmiques, principalment cap a l'est. Aquest itinerari circular permet recórrer les serres de Vinaixa, Vilobí i les Auberedes, que sobrepassen els 600 m d'altitud. Si es vol fer tota, són 30,5 km, aptes tant a peu com en BTT o a cavall, però es pot escurçar per diversos punts.

Cultura
SETMANA CULTURAL

En ple estiu, a finals de juliol o principis d'agost, és quan Fulleda bull més d'activitat. És quan el centre neuràlgic es trasllada a les piscines, on conflueixen residents, emigrats i estiuejants i el poble multiplica els seus habitants. En aquest context, l'associacio de dones La Marinada organitza, durant 8 o 10 dies, un ampli ventall d'activitats.

Recreacions
FIRA HEROICA

A mitjans de setembre, Fulleda homenatja la seva figura històrica més rellevant: Agustina d'Aragó, descendent d'aquest municipi. Més enllà del personatge, s'aprofita l'ocasió per engalanar els carrers com si fóssim al segle XVIII i organitzar recreacions històriques, una fira d'artesans i xerrades. En el marc de la jornada es lliurà també el Porró de Fulleda a un personatge destacat de l'actualitat. I és que Fulleda s'havia caracteritzat, històricament, per ser un centre d'elaboració i treball del vidre.