• Festival de Música Popular i Tradicional Catalana de la Granadella
  • Festa dels tres tombs de la Granadella
  • Sant Crist de Gràcia de la Granadella
  • Oleaterra

Població: 712 hab.
Altitud: 528 m
Festivitats: Festa Major (al voltant del 14 de setembre) / Sant Antoni (17 de gener)
Ajuntament: www.lagranadella.cat  |  973 13 30 17

La Granadella es coneix també com la capital històrica de les Garrigues. No perquè ho hagi estat mai oficialment, sinó perquè en la creació de les divisions comarcals administratives es va acabar donant una centralitat a les Borges Blanques -situada a l'extrem nord i amb una part del terme de fesomia més urgellenca- sovint qüestionada des de les Garrigues altes, la part centre i sud de la comarca, més muntanyosa i de secà. Unes Garrigues altes en què la Granadella era el focus per excel·lència i que, d'aquesta manera, ha quedat a l'imaginari popular com la capital històrica de la comarca més genuïna. No en va, és l'únic lloc fora de les Borges on avui hi ha Centre d'Atenció Primària, dotació de Bombers o institut de secundària.

Tot i el decreixement de la majoria de municipis de l'interior del país, la Granadella és encara avui, amb 750 habitants, el poble amb més habitants de l'entorn, així com el que disposa del terme municipal més gran de la comarca sencera, amb més de 88 km2. Un terme que es desplega a banda i banda de l'elevada plataforma garriguenca, de manera que ofereix unes vistes panoràmiques espectaculars, especialment sobre la depressió de l'Ebre.

El nucli urbà presenta el creixement evolutiu habitual dels pobles garriguencs, els carrers dels quals es van distribuint al voltant del castell o l'església. Del primer, avui en queden algunes restes al nucli històric, com parts de muralla i algunes sitges. De l'església, convertida en convent i col·legi de monges, també se'n conserven alguns vestigis, tot i que l'actual temple, iniciat el 1764 i dedicat -com l'antic- a Santa Maria de Gràcia, és qui s'emporta el protagonisme arquitectònic de la vila per la seva sumptuositat i bellesa, fins al punt que se'l coneix com "la catedral de les Garrigues".

Llocs d'interès

Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella


Situat al capdamunt del nucli urbà de la Granadella, el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC) és l'espai de referència en l'oleoturisme a les Garrigues. Es va inaugurar el març del 2015 i està concebut per ser un centre de difusió de la cultura de l'oli, no només en clau local i comarcal, sinó com a actiu de país. L'equipament s'ha fet a l'antic convent de monges de Santa Maria de Gràcia, després d'un intens treball de rehabilitació que li ha donat la volta per complet.
El CCOC és també l'Oficina de turisme de les Garrigues Altes, on trobareu informació i bibliografia sobre el poble i l'entorn i assessorament per a allotjament, restauració i activitats. És punt de sortida de diverses rutes a peu i en bicicleta i s'hi lloguen "burricletes". El propi espai del CCOC també es pot llogar per organitzar-hi activitats de tot tipus.

Saber-ne més

La 'catedral' de les Garrigues a la Granadella


Edifici barroc que va començar a construir-se el 1764 en un extrem de la vila antiga, al lloc on des del segle XIV es venerava un antic crucifix. Formada per tres naus amb un cimbori de creuer il·luminat per una artística llanterna i un ornamentat campanar de torre octogonal, les seves dimencions i la seva majestuositat li han valgut el nom de "catedral de les Garrigues". Per Setmana Santa hi té lloc la imponent escena del desclavament, precedida del cant del Miserere, tradicions immemorials del municipi.

Coll de Bovera a la Granadella


Als afores del nucli urbà, aquest punt és la punta on acaba la carena en què se situa el municipi i comença la falda que l'encara cap a la depressió de l'Ebre. Des d'aquest mirador veiem Bovera i Flix en primer terme, les serres del Montsant al Priorat, la Fatarella a la Ribera d'Ebre, el massís dels Ports, la Terra Alta, el sud del Segrià i la Franja de Ponent. Des d'aquí parteix una de les moltes rutes en BTT que es poden fer per la zona.

Ermita de Sant Antoni de la Granadella


De planta quadrada, l'actual santuari (segles XVII-XVIII) es combina amb l'antic campanar corresponent a un primitiu edifici romànic (segle XIV). Amb unes vistes panoràmiques al fons, l'esplanada de davant de l'ermita s'ha convertit en lloc d'esbarjo i passeig, amb focs i jocs infantils. Aquí és on té lloc, també, la festa dels Quintos i Gitanos per Sant Antoni. A sota de l'ermita, trobem el Pou de la Vila, construcció popular amb un arc gòtic del segle XIII.

Cooperativa Industrial Catalana de la Granadella


És on s'elabora -i on es pot desgustar- l'oli d'oliva verge extra dels camps d'oliveres arbequines del terme, producte típic de tota la comarca. Annex hi trobem l'antic molí, convertit en museu.

El temps a la Granadella
Serveis

  Comerç (peixateria, verdureria, queviures)
  Bar Stop
  Bar Sport
  Bar del Centre cívic
  Hotel, Bar-restaurant Les Garrigues
  Forns de pa
  Perruqueries
  Farmàcia
  Benzinera
  Oficines bancàries
  Cooperativa i agrobotiga
  Mercat setmanal

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Centre d'Atenció Primària
  Bombers
  Piscines
  Zona esportiva descoberta i camp de futbol
  Biblioteca
  Sala d'exposicions
  Centre cívic
  Escola bressol
  Escola
  Institut d'Educació Secundària
  Centre de dia
  Sales de vetlles

Activitats destacades

Tradicions
QUINTOS I GITANOS

Per Sant Antoni, el 17 de gener, els quintos de la Granadella (joves que compleixen aquell any la majoria d'edat) i els gitanos (un any més petits) obsequien durant tota la nit amb pa i llonganissa que couen en una gran foguera als veïns i visitants que s'atansen a l'ermita de Sant Antoni. L'endemà, amb carrosses, es desplacen a la vila recitant versos irònics sobre els fets ocorreguts al poble en el darrer any. Per Sant Antoni també s'hi fan els tradicionals Tres Tombs i la jornada acaba amb un dinar de germanor a la cooperativa.

Música
FESTIVAL DE MÚSICA POPULAR I TRADICIONAL

Des de l'any 1994 que el Pla de la Vila, la plaça situada al centre del poble, és l'escenari del Festival de Música Popular i Tradicional catalana, que té lloc el tercer cap de setmana d'agost. S'hi programen concerts de grups i artistes de referència, així com actuacions de gegants i capgrossos, jocs, xerrades o mostres d'artesania.

www.festivalgranadella.cat

Tradicions
DESCLAVAMENT

Esdeveniment impactant i únic a la comarca. La nit de Divendres Sant, una comitiva d'armats entra a l'església a ritme de tambors. A dins el recinte, ple de gom a gom, tot és silenci, mentre avancen els romans i ressonen els tambors. En un moment donat, es canta el 'Misere' i el mossèn despenja la figura de Jesucrist, una peça articulada, que es diposita en un sepulcre i presideix la Processó del Silenci pel poble. El Diumenge Sant es fa l'Encontre, que simbolitza el retrobament de Maria amb Jesús ressiscitat. La imatge de la Soledat i la Custòdia fan recorreguts diferents per dins el poble, es troben en un punt i retornen juntes a l'església. Ambdues representacions estan en tràmit de ser catalogades a l'Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya.