• Balma de Juncosa de les Garrigues
  • Plaça de Juncosa de les Garrigues
  • Juncosa de les Garrigues, el centre del món
  • Balma murada de Juncosa de les Garrigues

Població: 421 hab.
Altitud: 575 m
Festivitats: Festa Major de Sant Isidre (15 de maig), Festa Major de Nativitat de Nostra Senyora (8 de setembre)
Ajuntament: www.juncosa.ddl.net  |  973 12 80 04

Diu una llegenda popular que Juncosa és al mig del món, que és l'epicentre que va escollir déu per dibuixar l'esfera terrestre. Com a mostra d'això, encara es pot veure el forat en què, suposadament, va fixar la punta del compàs amb què va traçar la Terra. Aquesta creença es pot assimilar amb la vila i els seus voltants: el poble és el centre d'un divers aglomerat de construccions i carrers significatius, d'un paisatge singular i contraposat, de bocins d'història i de tradicions, d'elements gastronòmics propis i d'una gent acollidora i oberta.

La vila s'ubica a l'extrem meridional de la comarca, en contacte ja amb el Priorat, al capdamunt d'un pujol, al vessant nord de la serra de la Llena. Els seus carrers s'estructuren al voltant de l'església i, al nucli antic, presenten diversos vestigis de la seva història: l'església o les muralles medievals i els portals d'entrada o diversos casals, per exemple, que li donen un caràcter ben peculiar, amb racons determinats que evoquen de ple l'època medieval. Fora del nucli antic, Juncosa no ha renunciat al present i al futur i compta amb diversos equipaments i una gran quantitat de serveis. Aquesta conjugació d'història i contemporaneïtat és un dels contrastos que la singularitzen.

És l'únic nucli habitat actualment del terme municipal, que, morfològicament, presenta, també, una diferenciació marcada: el nord del poble forma part de la plataforma garriguenca, amb pocs altiplans i conreus. Al sud, el relleu és accidentat pels contraforts de la serra de la Llena, i el terreny és boscós, amb bancs de gresos i conglomerats. El terme, com passa amb la vila, comprèn nombrosos llocs interessants, com ara els nuclis despoblats de la Sisquella o de Vall de Reig, l'ermita de Sant Joan, el salt d'aigua o, fins i tot, una coneguda i concorreguda zona d'escalada en bloc. Tot plegat fa que tant el paisatge del seu terme com la vila siguin indrets plens de combinacions, contrastos que defineixen un entorn únic i amb un vast patrimoni històric i natural.

Llocs d'interès

Nucli històric de Juncosa de les Garrigues


Del segle XIV són les muralles que envoltaven la població. La fortificació envoltava tota la part alta del castell i se'n poden veure diverses restes. Els portals d'entrada eren els porxos: un mira a la façana de l'església i l'altre és a uns 50 metres a l'esquena d'aquest, al carrer Quatre Cantons. Justament al primer d'aquests porxos és on hi ha 'El forat del mig del món' ja que, segons explica una llegenda popular, aquest sot va ser el punt exacte en què Déu va fixar la punta del compàs per tal de traçar l'esfera terrestre. En commemoració d'aquesta creença es va bastir un monument i una plaça que s'anomenen 'El mig del món'.

Església de Juncosa de les Garrigues


Va ser construïda al llarg dels segles XVIII i XIX i en ella s'hi barregen diversos estils: la façana i la torre són neoclàssiques, mentre que l'interior, dividit en tres naus, és barroc, amb un nou retaule que és una rèplica del destruït el 1936. El campanar és de base quadrada i passa a ser vuitavat en la seva part més alta. L'any 1992 s'hi van dur a terme diversos treballs de condicionament de la teulada, la consolidació de l'estructura i la restauració de les pintures dels evangelistes de la cúpula.

Restes del castell de Juncosa de les Garrigues


Vers el 1190 es té constància de les torres de Juncosa, que servien de defensa dels atacs dels sarraïns de les muntanyes de Prades i Siurana. Uns anys després, el castell va passar a mans de Poblet i va ser cedit en usdefruit, encara més tard, al bisbe d'Osca, juntament amb la vila i el terme de Juncosa. Actualment només en queden algunes restes i les seves muralles.

Dipòsit vell de Juncosa de les Garrigues


A partir de 1897 l'abastiment d'aigua al poble es feia a través d'aquest dipòsit, que recollia l'aigua de les Soberanes i del pou de la vila, un sistema de subministrament que avui en dia encara es conserva. Aquest dipòsit bombeja l'aigua cap a l'altre, el de l'Eral, que és el que reparteix l'aigua a la resta del municipi. Arquitectònicament, el dipòsit vell està format per dues naus rectangulars separades per sis pilars a cadascun dels quals s'adossen quatre arcs. Les cobertes són fetes per voltes de quatre punts.

Ermita de Sant Joan de Juncosa de les Garrigues


Situada aproximadament a un quilòmetre del nucli urbà i ubicada dins d'una roca, aquesta ermita és d'ascendència preromana i ret culte a les aigües i a les roques. Hi ha una llegenda que explica que l'aigua que brolla al costat de la construcció cura els mals de vista i ceguesa. La primera referència que es fa a l'ermita de Sant Joan és de finals del segle XVI, principis del XVII. Fins a la meitat de la dècada del 1980 era tradicional anar-hi en processó per la Festa Major de Sant Isidre.

Vall de la Sisquella a Juncosa de les Garrigues


Es troba a uns 3 quilòmetres del poble. En resta només el santuari de la Mare de Déu de la Sisquella, un petit edifici en honor la imatge de la Verge. Prop seu hi ha un arc apuntat del segle XII, solitari, que evoca el d'Adà, potser del primitiu temple. Aquest lloc es va repoblar al 1197 i va passar després al domini de Poblet. A mitjan segle XIV tenia 10 focs i encara estava habitat al 1635. La vall de la Sisquella aflueix al riu Set, a l'Albagés.

Les cascades de Juncosa de les Garrigues


Ben a prop del nucli urbà, passant per la pista que enllaça Juncosa amb Bellaguarda, a la finca privada 'El Salt'. Quan l'aigua baixa per les valls en moments de forta pluja i inundacions, com va passar l'any 1994, s'hi forma un impressionant salt d'aigua.

Despoblat de Vall de Reig a Juncosa de les Garrigues


Ubicat al nord de Juncosa, prop d'una vall afluent al riu Set, a la vora de l'Albagés. Conserva restes de l'antic castell. Repoblat abans del 1226, pertanyia al monestir de Poblet al segle XIV i es trobava deshabitat al començament del segle XVIII.

Cova de Juncosa de les Garrigues


És un lloc de peregrinatge pels amants de l'escalada en bloc (escalada en roca que es fa sense cordes, anomenada també boulder). Presenta vies d'escalada d'un alt grau de dificultat per les que han passat figures mundials d'aquest esport.

El temps a Juncosa de les Garrigues
Serveis

  Forn de pa Maite
  Verdureria, regals i merceria 'La botiga de la Mari Carme'
  Botiga de queviures i carnisseria Can Vimbodí
  Carnisseria i botiga de queviures Míriam
  Estanc i revistes Cal Victorià
  Bar Juncar
  Bar del Casal
  Farmàcia
  Benzinera (a la cooperativa)
  Oficines bancàries
  Cooperativa del Camp de Sant Isidre, amb venda d'oli i productes artesans
  Ferrer Josep Maria Fontbuté
  Taller mecànic Sergi Manuel

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Centre cívic
  Escola

Activitats destacades

Festivitat
FESTA MAJOR DE SANT ISIDRE

Mentre que la Festa Major d'estiu se celebra en honor de la patrona de la vila, el seu patró, Sant Isidre, també compta amb una jornada dedicada a ell: la Festa Major de maig, que es du a terme el dia 15 d'aquest mes. En el marc d'aquesta festivitat s'organitzen un seguit d'activitats lúdiques i culturals en què el veïns i veïnes del municipi s'hi bolquen d'allò més i preparen les menges tradicionals del poble. S'hi fa també un dinar popular a base de coca de recapte.

Gastronomia
FIRA DE L'OLI I PRODUCTES ARTESANS

Es fa a principis de desembre i s'hi pot tastar l'oli verd, el primer de la collita de la temporada. A més, s'hi mostren diversos productes artesans.

Gastronomia
SARDINADA POPULAR

És un àpat a base de sardines a la brasa que, en el marc de la Festa Major d'estiu, aplega la majoria de vilatans per gaudir plegats d'aquest menjar i passar una bona estona plegats, per recuperar forces per afrontar el darrer dia de la festa més gran de la localitat.