• Capella de la Mare de Déu de Loreto de Llardecans
  • Plaça dels Arbres de Llardecans
  • Vista panoràmica desde Llardecans

Població: 491 hab.
Altitud: 397 m
Festivitats: Festa Major d'hivern -Mare de Déu de Loreto- (10 de desembre), Festa Major d'estiu (15 d'agost)
Ajuntament: www.llardecans.ddl.net  |  973 13 02 01

El municipi pertany administrativament al Segrià i limita amb la Ribera d'Ebre. És un dels pobles que constitueixen les anomenades Garrigues Històriques, entre els termes de Sarroca de Lleida, Torrebesses i Maials i, ja pel que fa a les Garrigues Administratives, topa amb la Granadella. El seu paisatge és típicament garriguenc, amb predomini dels conreus d'olivera, en major mesura, i d'ametller, tot i que també hi ha sembrats i algunes plantacions d'albercoquers. Escampades pel terme destaquen les construccions de pedra seca, amb més de 50 cabanes de volta. L'accés a Llardecans és còmode: es troba a vint minuts en cotxe de Lleida, Flix i Fraga. A més, el poble compta amb carreteres locals i pistes que el connecten ràpidament amb els pobles de la vora.

Fent una passejada per la vila, que podem aprofitar per tastar els "calaixets" -un dels seus dolços típics-, és fàcil copsar l'activitat social que hi té lloc. És habitual que les entitats culturals i esportives organitzin diversos actes en què els llardecusos hi participen de manera ben activa. Fa goig veure famílies amb canalla prenent la fresca a la plaça dels Arbres o el munt de gent que es congrega a les piscines durant l'estiu, època de l'any en què, gràcies a la garbinada que hi bufa, la calor no és la protagonista. Aquest dinamisme del poble també es deixa notar als bars, i és que els diumenges, a l'hora del vermut, o la tarda dels dissabtes, aquests locals esdevenen un punt de trobada de gran part de la gent de la vila. A més, en aquest sentit, cal tenir en compte que el Casal la Societat és propietat dels mateixos veïns.

Als carrers del nucli antic de Llardecans s'hi poden trobar grans casals de pedra del segle XVIII, fets en l'època de prosperitat que va propiciar l'extensió del conreu de l'olivera. Amb l'excel·lent estat de conservació dels dos temples -l'església de Santa Maria i la capella de la Mare de Déu de Loreto- es posa de manifest l'alta religiositat que s'ha respirat històricament a la vila, que ha proporcionat diversos capellans i monges al llarg de la seva trajectòria i que, fins i tot, compta amb un beat, Miquel Masip. També hi passa el camí de Santiago i una de les seves cases més significatives conserva a la façana la imatge de la petxina dels pelegrins, ja que havia estat lloc de repòs per als caminadors.

Llocs d'interès

Capella de la Mare de Déu de Loreto de Llardecans


Situada al centre històric de Llardecans, n'és l'edifici més notable i es troba en un estat excel·lent de conservació, ja que s'hi han fet diversos treballs de restauració. Destaquen l'altar major, d'estil barroc, i diversos retaules. És una construcció del segle XVIII (1763), de façana barroca i porta molt ornamentada, amb campanar de torre i interior neoclàssic amb tres naus d'ordre dòric. Es pot visitar lliurement.

Església de Santa Maria de Llardecans


Construcció del segle XVIII que, com en el cas de l'església de Santa Maria, es troba en molt bon estat i conserva uns bons retaules i una imatge gòtica d'alt valor. La capella és oberta als visitants.

Antiga farmàcia de cal Apotecari de Llardecans


Va ser fundada per Tomàs Piñol i Llop l'any 1846 i és la més antiga de Catalunya en la seva ubicació original. Es troba en un estat excel·lent de conservació, ja que s'han respectat en conjunt la majoria d'elements que la conformaven: la distribució, el mobiliari, la decoració, les pintures murals, els objectes farmacèutics o la biblioteca, per exemple. L'any 2007 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Local i actualment és de propietat particular i està en procés de restauració per tal que es pugui visitar.

Plaça dels Arbres de Llardecans


És una àmplia plaça circular de nova construcció, envoltada d'arbres, bastida on hi havia l'antiga bassa del poble i que constitueix el centre de les seves activitats populars. Al seu voltant hi ha els dos bars de Llardecans i és el punt de trobada dels veïns.

Mirador del castell de Llardecans


A la part alta de la vila, on abans hi havia el castell, s'ha habilitat un espai des d'on es pot veure tota la plana de Lleida i, si el dia és clar, es poden observar fins i tot les muntanyes de la serralada pirinenca.

Arc d'Adà al terme de Llardecans


A uns vuit quilòmetres de la vila, al nord-oest del terme municipal, hi ha el despoblat d'Adà, amb vestigis d'una fortalesa àrab, un gran arc apuntat d'un edifici posterior que no es conserva, i la petita capella de Sant Marc, romànica, mig esfondrada. El 2009 s'hi va dur a terme una jornada artística emmarcada en el cicle Delicadeses-Art de tros, de l'Ateneu Popular Garriguenc.

El temps a Llardecans
Serveis

  Fleca i pastisseria artesanal Cal Sisco
  Carnisseria Nuri
  Queviures Lluís Mateu
  Supermercat Plus
  Bar Societat
  Bar Setién
  Bar de les piscines (estiu)
  Electrònica Mateu
  Taller mecànic Bernat
  Farreria Peret Ferrer
  Treballs metàl·lics Mont Vidal
  Perruqueria Imma
  Perruqueria
  Pub La Pallera
  Farmàcia
  Benzinera (a la cooperativa)
  Oficines bancàries
  Cooperativa del Camp Verge de Loreto
  Casa rural Cal Xolva
  Casa rural Petit del Cantoner

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Escola bressol
  Escola
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Festivitat
FESTA MAJOR D'HIVERN

Se celebra el 10 de desembre, en honor a la Verge de Loreto. S'hi programen diverses activitats, la més destacada de les quals és la sessió de ball. També es fa una missa en honor a la Mare de Déu i un àpat popular.

Festivitat
FESTA DE SANTA ÀGUEDA

Organitzada per l'Associació de dones L'Espiga el dissabte més proper al 5 de febrer, s'hi congreguen la majoria de dones de Llardecans que comparteixen un bon dinar. Durant la jornada també es fa una cercavila pels carrers de Llardecans i s'organitza alguna representació teatral o ball.

Cultura popular
TROBADA DE GEGANTS

Durant la primavera, un dissabte de data variable, els gegants i grallers de la colla Peroparaqué de Llardecans, amb la participació de sis o set colles geganteres d'altres pobles, fan una desfilada pels carrers de la vila acompanyats per un seguici de grallers i tambors, en una cercavila en què es bolquen també la majoria de veïns i veïnes. Un cop ha acabat aquest passeig, els membres de les colles comparteixen un sopar popular.