• Maials
  • Vila Closa de Maials
  • Vista aèria de Maials
  • Flors en un carrer de Maials

Població: 941 hab.
Altitud: 395 m
Festivitats: Festa de Sant Sebastià (20 de gener), Sant Jordi (23 d'abril), Sant Isidre (15 de maig), Festa Major d'estiu (al voltant del 15 d'agost), Fira de l'Oli Verd (novembre).
Ajuntament: www.maials.cat  |  973 13 00 04

Maials és el municipi més gran de la zona que avui comprèn el sud del Segrià, dit també Segrià Sec, però que té unes característiques paisatgístiques, socioeconòmiques i culturals plenament garriguenques. La capital de les Garrigues històriques, en podríem dir. La situació a peu de la C-12 i a la cruïlla de la C-45 fan de Maials una població ben comunicada per totes bandes: a poca estona de Lleida, amb les Terres de l'Ebre a tocar i amb la Franja de Ponent i l'Aragó a menys de 30 minuts. És lloc de pas inel·ludible entre l'interior i la costa tarragonina, cosa que es deixa notar especialment a l'estiu.

Aquesta ubicació i el seu pes demogràfic han fet, probablement, que Maials hagi mantingut un notable dinamisme econòmic i cultural. L'església barroca de l'Assumpció, per exemple, ja testimonia el pes històric d'aquest municipi, plasmat també en els serveis de què disposa o l'activitat empresarial i agrícola. No en va, la seva cooperativa està a punt de complir 100 anys sent una de les més grans de tota la zona de producció oleícola de les terres de Ponent.

Tot i que no pertany estrictament al terme de Maials, des d'aquí és on es veu millor la referència geogràfica per excel·lència de la zona: el turó de Montmaneu (499 m), una sobtada elevació des de la qual es domina la plana de Lleida, el Montsec i, si el cel ho permet, el Pirineu. Tornant al terme de Maials, predomina el paisatge típicament garriguenc: bancals d'olivera i ametller (no us perdeu les ametlles garrapinyades i la truita d'ametlles) al costat de bosc i garrics, amb arbres monumentals com la carrasca Gabrielet. L'arribada del reg ha afavorit també el cultiu d'arbres fruiters. Terra de pedra seca, d'espones, cabanes de volta i masos -com el del Llaurador, d'elements d'aprofitament de l'aigua com pous, aljubs i cisternes, d'àmbit escollit per moltes espècies d'aus (els aficionats al birding ho acreditarien).

Llocs d'interès

Vila Closa de Maials


És la part més elevada de la població, que quedava dins de la muralla abans que aquesta desaparegués. El creixement demogràfic que va acompanyar el boom de l'olivera del segle XVIII va fer que s'acabessin enderrocant els murs, bona part dels quals encara eren dempeus ben entrat el segle XIX. Aviat distingirem la trama urbana d'aquesta zona respecte la resta de carrers del municipi i hi trobarem casals gòtics i renaixentistes, antigues capelles, balconades, escuts a les façanes, etc.

Església de Maials


L'església parroquial de l'Assumpció va erigida al segle XVIII, quan Maials va experimentar un important creixement demogràfic i la conseqüent expansió urbanística. De façana barroca i campanar de dues plantes, conserva una custòdia i un calze amb els escuts dels comtes de Santa Clara i barons de Maials. Les seves dimensions, l'estil i un cert ambient de luxe fan que es disputi el títol de "catedral de les Garrigues" amb el temple de la Granadella.

Museu de la Pagesia i la Llar de Maials


A Cal Cabalé-Sila mostren una àmplia col·lecció d'eines antigues relacionades amb la feina al camp, així com objectes domèstics i de la vida quotidiana dels avantpassats maialencs. Situat en un casal del carrer Barceloneta, l'entrada és lliure (amb cita prèvia) i està adaptat. Probablement és el museu d'aquest tipus més complet que hi ha a la zona.

Ermita de Sant Sebastià de Maials


D'estil renaixentista, erigida entre els segles XVI i XVII, és un privilegiat mirador de la part sud del poble i fa també de zona d'esbarjo.

El temps a Maials
Serveis

  Foment Maialenc SCCL
  -

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Centre de dia
  Piscines
  Zona esportiva i pavelló
  Biblioteca
  Escola bressol
  Escola
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Gastronomia
FIRA DE L'OLI VERD

És la primera de totes les fires i festes oleícoles que es fan a les comarques de Ponent i, en certa manera, és un indicador de com anirà la campanya. L'existència de reg de suport a bona part del terme, a més, garanteix a la cooperativa una producció mínima que li asseguren estabilitat comercial. Al ser la primera, satisfà les ganes d'oli nou (o oli verd) que agrada i esperen cada vegada més paladars d'arreu del país. La fira sol caure el tercer cap de setmana de novembre i, així com moltes jornades d'aquestes duren un sol dia o un matí, la de Maials ofereix un ventall d'activitats durant tot el cap de setmana i el pavelló i voltants s'omplen de parades d'alimentació, artesania o maquinària agrícola.

Festivitat
FESTA MAJOR D'HIVERN

Per Sant Sebastià, el 20 de gener, a l'ermita se celebra una missa i ballades de sardanes i gegants. Seguint, en certa manera, la tradició històrica, que acabava la jornada amb un ball de tarda a la plaça del Racó o de Maneta, actualment acaba amb un concert-vermut a la Societat.

Festes populars
TROBADA DE GEGANTS

L'1 de maig, l'activa Colla Gegantera de Maials organitza la seva trobada anual, que el 2016 celebra la 16a edició. Hi assisteixen colles d'arreu, que fan cercavila pels carrers del poble i ballada. Ressorgida l'any 2006, la colla té vuit gegants, amb Mistantet i el frare Crispín com a principals icones. De fet, la majoria de gegants seus representen personatges històrics del municipi, com els barons de Maials. Han ballat a Itàlia (Verona, Torí.), Tolosa de Llenguadoc o Pollença, per citar algunes places. Des del 2007, es compta amb una colla de grallers i tabalers.