• Caminada pel terme del Omellons
  • Els Omellons
  • Carrers dels Omellons

Població: 226 hab.
Altitud: 385 m
Festivitats: Festa Major d'hivern (últim cap de setmana de gener, pels volts de St Sebastià), Festa Major d'estiu (últim cap de setmana de setembre, pels volts de St Miquel)
Ajuntament: www.omellons.cat  |    |   @omellons  |  973 15 60 31

Tot i la seva proximitat amb la capital, els Omellons és un dels pobles més desconeguts de la comarca. Sense disposar d'un element preponderant que exerceixi de pol d'atracció, com poden ser els castells dels municipis veïns de la Floresta i l'Espluga Calba, aquest poble concentra, en canvi, els trets essencials garriguencs.

Els omellonencs i omellonenques, fidels al seu caràcter auster, modest i treballador, han anat conservant, tal vegada més per consciència i gust propi que per lluïment de cara enfora, carrers endreçats, cases de pedra, llindars carregats d'història. Tota una trama urbana que gira, això sí, a l'entorn d'una gran figura rectangular elevada: l'església parroquial de Sant Miquel, que defineix i perfila la geometria de la vila. Una vila que guarda impressionants elements no només a les façanes i l'exterior de grans cases pairals, com Casa Llorach, Cal Pallisé o Cal Ribes, sinó que, seguint el seu to reservat, és també a l'interior de molts edificis on hi ha bona part del seu valor. No és estrany, doncs, que la primera premsa d'oli que es va exposar al Passeig del Terrall de les Borges, substituïda per l'actual el 1970, provingués d'una d'aquestes cases pairals dels Omellons.

Tot plegat és un reflex d'un mode de vida centrat en l'agricultura de secà. Dura, modesta, prudent. El conreu de l'olivera, així com de l'ametller i la vinya -cultivats enmig d'un territori ric en pedra- fan del dels Omellons un terme moldejat per marges de pedra seca (espones), cabanes de volta, balmes i aljubs, que avui cobren un nou protagonisme amb marxes senderistes i traçats de BTT.

Llocs d'interès

Casa Llorach dels Omellons


Pràcticament a peu de carretera, al carrer del Pont Vell, hi ha aquest imponent edifici declarat Monument Artístic Nacional. Bastit en una època similar a la de l'església sobre dos antics molins, un d'oli i un de farina. Conserva una finestra àrab, amb una reixa decorada amb sis mitges llunes. Va ser propietat del poeta romàntic Ezequiel Llorach, nascut als Omellons el 1846. Una plaça del poble duu el seu nom i n'exposa un bust.

Església de Sant Miquel dels Omellons


L'edifici sobre el qual s'estructura el nucli històric -que no vol dir que sigui el més antic- és originari del segle XVIII. Dedicat a l'arcàngel Miquel, el temple és de façana barroca, consta de tres naus i un campanar de torre quadrada. A l'interior es conserva un retaule barroc de pedra.

Antics rentadors dels Omellons


Construïts el 1925, es troben en molt bon estat de conservació al petit parc que hi ha a la llera del riu Rinet, avui sec. En aquesta zona d'esbarjo i pícnic hi ha també la Font de la Capella i la Font de la Marieta.

Balma del racó del Monjo als Omellons


El terme dels Omellons és ple d'elements de l'arquitectura popular vinculada als treballs al camp. Un exemple en són l'aprofitament de balmes com a aixopluc, i la que hi ha situada al Racó del Monjo, a la partida del Combarràs, n'és un dels exemples més atractius, tant per la roca i la construcció com per les vistes sobre el poble i el ponent del sol. Tant és així que s'hi ha dut a terme, recentment, alguna actuació musical aprofitant la balma com a escenari.

El temps als Omellons
Serveis

  Forn de pa
  Bar Casal
  Restaurant El Drac
  Cooperativa del Camp
  Taller A.Català

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Local social
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Lleure i patrimoni
MARXA DE LES CABANES DE VOLTA

Nascuda el 2012, es tracta d'una caminada no competitiva de 13 km que té lloc a la primavera i recorre part del paisatge de secà dels Omellons, amb les seves cabanes de volta i altres construccions de pedra seca, així com l'ermita vinaixenca de Sant Bonifaci (segle XIV). En el seu primer any, s'hi van inscriure prop de 400 persones.

Festivitat
REVETLLA DE SANT JOAN

Després d'anys sense celebrar-se, els Omellons ha recuperat recentment els actes festius de la vigília de Sant Joan. La flama del Canigó i un sopar popular amenitzen aquesta diada nacional.