• Cassola de tros a Puiggròs
  • Restes del castell de Puiggròs
  • Festa Major de Puiggròs

Població: 295 hab.
Altitud: 334 m
Festivitats: Festa Major d'estiu (últim diumenge de juliol) / Setmana Cultural (última setmana de maig)
Ajuntament: www.puiggros.ddl.net  |  973 14 08 02

El terme municipal de Puiggròs se situa a l'extrem més septentrional de la comarca, limitant amb el Pla d'Urgell i entremig dels pobles més grans de les Garrigues: Juneda, Arbeca i la capital, les Borges Blanques. Tal com indica el seu nom, la vila corona el turó més alt dels tres de la zona, fet que la converteix en un mirador privilegiat dels paratges del voltant: des de Puiggròs s'arriba a contemplar bona part del Pla d'Urgell i l'Urgell, i també punts elevats de les Garrigues com la serra de la Llena o els Bessons, per exemple.

Demogràficament, des de l'any 2005, la vila ha mantingut la xifra d'habitants al voltant dels 300, fet que, juntament amb la seva estructura de carrers, que s'articulen al voltant de l'antic castell, del qual es conserven alguns murs, i la conservació del centre històric, amb el portal que cloïa aquesta part antiga, fan que s'hi pugui trobar l'hospitalitat d'un poble que ha sabut conservar el seu propi caràcter, tot i la proximitat amb els nuclis garriguencs més poblats. Aquest fet propicia, però, que l'accés a Puiggròs sigui ben còmode, ja que la carretera L-200 l'enllaça de manera ràpida amb la capital del Pla d'Urgell i de les Garrigues.

Pel que fa als voltants de la vila, el terme és de relleus suaus, amb petites elevacions -com el tossal de la Sitja-, i compta amb pistes asfaltades i camins que propicien fer-hi passejades a peu, amb bici o en cotxe per conèixer el tipus d'agricultura de la zona, la part regada pel canal d'Urgell, que es basa en el cultiu de fruita dolça, cereals com el blat, el blat de moro i l'ordi o de farratges, o la part de secà, en què a semblança a la part més sud de la comarca, també hi ha trossos d'olivers i ametllers.

En tot aquest conjunt, la singularitat del poble i els seus voltants, hi té lloc una activitat associativa que atorga a Puiggròs un tarannà dinàmic i despert: per citar-ne només alguns exemples, l'associació de joves o de dones s'encarreguen d'organitzar-hi diversos actes lúdics i culturals, mentre que el club ciclista organitza sortides que permeten conèixer els indrets més atractius del terme. Tot això, juntament amb els serveis i equipaments amb què compta la vila, fan que Puiggròs tingui tots els ingredients per ser un lloc idoni per conèixer el límit nord de la comarca.

Llocs d'interès

Restes del castell de Puiggròs


Situat al cim del puig en què s'ubica Puiggròs i enmig de la vila closa hi ha l'antic castell del poble, que seria més tard castell-palau, i que va ser refet a finals del segle XV principis del XVI en un característic estil gòtic avançat. Actualment en queden alguns murs amb finestrals gòtics conopials i portals adovellats amb les armes dels senyors feudals, però està força desfigurat ja que s'ha utilitzat com a magatzem. Hi va tenir un paper força destacat el llinatge dels Montsuar-Cardona, que serien els encarregats de refer el castell i que ocuparien càrrecs municipals a Lleida. Les restes del castell es poden visitar lliurement.

Església de Santa Maria de Puiggròs


A l'església parroquial s'hi oficien les misses del poble i s'hi duen a terme, encara, pel ritus catòlic, la majoria de cerimònies i casaments. L'edifici, que va ser restaurat el segle XVIII, es pot visitar lliurement i és una sòlida construcció de pedra tallada que té una austera façana classicitzant amb un robust campanar de torre quadrada. Comptava amb un retaule d'estil barroc que va ser destruït l'any 1936.

Vila Closa de Puiggròs


Els carrerons de la vila que formen el nucli històric s'agrupen en torn del castell, on podem trobar-hi el portal que tancava la vila closa. En aquesta part vella de la vila no hi trobem cap edifici que trenqui la seva essència i hi destaquen cases significatives com ca la Rosa o l'antiga casa consistorial, que tenia una pedra gravada en la qual s'enaltia Isabel II de Castella. A més, dins el nucli antic es poden apreciar algunes llindes que daten de dos segles enrere.

El temps a Puiggròs
Serveis

  Botiga de queviures
  Forn de pa (al bar i a la botiga per encàrrec)
  Bar del local social
  Farmaciola (per encàrrec)

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Sala polivalent de l'Ajuntament
  Escola bressol
  Escola
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Festivitat
FESTA MAJOR

És l'activitat per excel·lència de l'estiu i se celebra en honor a Sant Roc, el patró de Puiggròs. Durant els quatre dies que dura, s'hi duen a terme activitats de caire divers i és un punt de trobada de la gent que té algun vincle amb el poble i per un motiu o altre no hi resideix habitualment. S'emmarca en el circuit de festes majors d'estiu de la comarca i després de la de Puiggròs, que integra habitualment en el seu programa àpats de germanor, actuacions musicals i espectacles d'animació infantil, se celebren la de l'Albi i la de la Pobla de Cérvoles.

Cultura
SETMANA CULTURAL

Té lloc la darrera setmana de maig i s'hi organitzen tot un seguit d'activitats culturals com ara xerrades, representacions teatrals o tallers de diferent temàtica, que normalment es duen a terme a la Sala Cultural. Per posar punt i final a aquesta primavera cultural, s'organitza una cassola de tros popular.

Lleure
CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA

Al juliol, en data variable, l'Ajuntament de Puiggròs organitza aquesta passejada popular que permet conèixer els racons de la vila i voltants amb una perspectiva no gaire habitual, ja que la caminada té lloc a quarts de deu de la nit. S'hi apleguen la majoria de veïns i veïnes del poble i també gent d'altres localitats del costat.