• Cooperativa dels Torms
  • Església dels Torms
  • Els Torms

Població: 147 hab.
Altitud: 476 m
Festivitats: Festa Major de Sant Isidre (primer cap de setmana de maig) / Sant Antoni (17 de gener) / Sant Josep (19 de març)
Ajuntament: www.elstorms.cat  |  973 12 81 13

Per la seva ubicació i per l'oli de gran qualitat, guardonat amb diversos premis, els Torms és un dels pobles de la comarca més genuïnament garriguenc. Els carrers de la vila respiren calma, tranquil·litat i, en donar-hi una volta, permeten desprendre's fàcilment de la rutina diària. A la part alta de la població s'hi troben edificis significatius, carregats d'història. És en aquest punt més elevat on hi ha el centre històric, a partir del qual es va dibuixar l'entramat de carrerons del poble i en què s'hi situen els indrets més emblemàtics: l'església de Sant Joan Baptista, la plaça Major, la Casa de la Vila.

Al nucli antic també es conserva part de l'antiga muralla defensiva i el portal d'accés del final del segle XIX. D'altra banda, a la casa anomenada "Cal Batlle vell" es conserven restes àrabs del segle XII. A més, domina aquest centre un conjunt de cases desgastades pel temps, fet que confirma el caràcter remot de les seves pedres. A la part baixa del poble també hi ha edificis notables, com l'escola de la Mancomunitat de Catalunya, bastida durant la Primera Guerra Mundial, i el Casal modern, conjunt que evoca el Liceu de Lleida (1913).

Ja fora del nucli de població, el terme municipal es troba al sector de ponent de la comarca, a l'extrem occidental de la plataforma estructural garriguenca. El terreny és trencat però el cultiu d'ametllers i, sobretot, d'olivers -la principal activitat econòmica del poble-, ha fet que aquests desnivells s'hagin anat regulant amb el pas dels anys. Alguns llocs concrets dels voltants dels Torms, com la punta del Pinoset, constitueixen un mirador excel·lent per veure la serra del Montsant o tota la plana de Lleida. Per conèixer aquest autèntic paisatge garriguenc, que inclou parades molt recomanables com la font de Joana, és una bona opció fer-hi alguna ruta a peu o en BTT (està previst un projecte de senyalització de possibles recorreguts diferents).

Llocs d'interès

Escola de la Mancomunitat dels Torms


Construïda l'any 1918, és un dels llocs més emblemàtics de la vila. Es va edificar perquè els alumnes i el mestre Joan Benet i Petit havien guanyat el primer premi d'un concurs de redacció escolar celebrat a Lleida el premi del qual consistia en la construcció d'una escola nova. El centre va ser un dels quatre que la Mancomunitat de Catalunya havia establert segons les directrius pedagògiques més avançades de l'època. Tancada recentment, es pot visitar concertant prèviament l'horari.

Església de Sant Joan Baptista dels Torms


És una construcció d'estil barroc, del segle XVII, amb portalada esculpida i campanar vuitavat de tres cossos, acabat en cúpula.

Cases dels Torms


Edificis com cal Barivell, cal Portal o cal Manuet destaquen en el context de la part antiga des Torms, amb façanes de pedra i amb una construcció exquisida. També es conserven restes de les antigues muralles i un portal d'entrada.

Tombes àrabs dels Torms


En alguns llocs del terme municipal s'han trobat restes de tombes àrabs fetes a les roques.

El temps als Torms
Serveis

  Botiga de queviures Cal Xollat
  Bar del Casal
  Cooperativa del camp dels Torms (amb venda d'oli)
  Olicatessen, molí dels Torms (amb botiga dels seus productes)
  Obrador de mel Cal Salagut

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Aula de lectura
  Centre cívic
  Sala d'exposicions

Activitats destacades

Cultura
TARDOR CULTURAL

Durant el mes d'octubre, s'organitzen diverses activitats de caire cultural, com conferències, cursos o obres de teatre. El programa d'actes d'aquest cicle, que pretén fomentar la cultura catalana i les seves tradicions entre les veïnes i veïns dels Torms, compta amb la col·laboració de les entitats del poble, com l'Associació de dones Salagut o l'Associació de joves Lo Batall.

Gastronomia
CALÇOTADA I MATANÇA DEL PORC

Tradicionalment, el darrer cap de setmana de març, se celebra una calçotada popular. L'endemà d'aquesta trobada de germanor, els Torms celebrà una altra activitat ben arrelada als seus costums: la matança del porc, que també es du a terme, durant la primavera, a diversos pobles garriguencs. Els assistents hi poden aprendre com es fa "el mandongo" i com s'elaboren les diferents menges derivades del porc d'una manera totalment artesana. Després, és clar, tots aquests productes es poden tastar.

Gastronomia
FESTA DE L'OLI

Ja fa cinc anys que els Torms compta amb una jornada on presenta l'oli verd, el primer que s'elabora de la recent collita d'olives. Se celebra el primer cap de setmana de desembre i també s'hi fa un esmorzar i una visita guiada per la vila i els seus llocs més emblemàtics. Els poble té dues cooperatives, la del camp i el molí dels Torms en què s'hi elabora oli d'oliva verge extra d'una altíssima qualitat. La fira inclou també estands amb productes tradicionals de la comarca.