• Plaça de Torrebesses
  • Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses
  • Castell de Torrebesses
  • Molí Bep de Canut de Torrebesses

Població: 286 hab.
Altitud: 287 m
Festivitats: Sant Sebastià (20 gener), Sant Salvador (6 agost)
Ajuntament: www.torrebesses.cat  |    |  973 12 60 59

Situat administrativament a la comarca del Segrià, el municipi de Torrebesses forma part de les anomenades Garrigues històriques, una franja de nou pobles que, abans de l'establiment de la divisió comarcal, eren uns més de l'imaginari genèric del concepte Garrigues. I la seva economia i estructura social ho palesen.

Torrebesses és un poble amb un ric i cuidat patrimoni monumental, tant d'edificis eclesiàstics com civils. La trama urbana s'esté des del punt elevat de la Vileta -nucli antic- cap al sud, fins al límit que marca la circumval·lació de la carretera local. Entre els seus carrers anem descobrint imponents cases senyorials, detalls arquitectònics singulars i carrerons endreçats que situen aquest poble entre els tres o quatre de la comarca que estarien al capdamunt, urbanísticament, de la qualificació "amb encant".

La sensibilitat per les construccions de pedra pròpies del secà garriguenc ha acabat convertint un dels edificis històrics del municipi en el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, un espai de recerca i aprenentatge dedicat a aquest tipus de construccions i que fa també de centre cultural. I és que la pertinença històrica de Torrebesses al conjunt de les Garrigues no és en va, ja que el seu paisatge és també el típic de secà de la zona, modelat pel cultiu de l'olivera a tots els racons, així com de l'ametller i, d'uns anys ençà, del festuc.

Llocs d'interès

Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses


Cabanes de volta, marges de pedra, aljubs, forns de calç... Els elements constructius de l'arquitectura popular en pedra seca, un dels trets més característics de la comarca, tenen en aquest edifici situat a la Vileta i inaugurat el 2011 un espai on ser explicats, descoberts i promoguts. "Un tresor de la terra, l'obra callada del pagès, un símbol d'identitat, un patrimoni amenaçat", llegim a l'interior d'aquest edifici restaurat, de dues plantes i soterrani, que conserva la bodega, l'estable, les sitges i el trull originals de l'època. Una de les plantes fa de sala d'exposicions i l'altra, de sala de conferències i petita biblioteca.

Vileta de Torrebesses


Pot semblar estrany parlar de nuclis antics en pobles petits de 300 habitants, com si fos possible delimitar-ne diferents zones, però a Torrebesses, almenys, aquestes existeixen, i es noten. Així, entre els carrerons de la part més elevada del municipi és on trobem el Castell Palau, les sitges excavades al sòl per guardar el gra -són visitables-, l'església romànica de Sant Salvador, l'edifici senyorial de Casa Gort i la Casa Oró.

Castell Palau de Torrebesses


Anterior o simultani a la dominació sarraïna, està envoltat de murs a la base i manté bona part de la construcció romànica i gòtica, mentre que la façana data del 1730. Al seu interior, amb nombroses estances, hi ha una capella barroca, antic oratori dels cartoixans. Des de la desamortització de 1835, els usos que s'han donat a aquest edifici van des del lloguer a mestres i alcaldes, fins a hospital durant la Guerra Civil, passant per centre escolar o fins i tot granja d'aviram. De propietat privada, és l'escenari del cicle Castell-Músic, nascut a la primavera de 2013.

Plaça de Torrebesses


Oficialment plaça Tomàs Ballesté, el que havia de ser l'"església nova" es coneix també com l'església que va matar el fred. Concebuda com a successora del temple romànic de Sant Salvador que havia quedat petit, es va començar a construir el 1869, però va quedar aturada al cap d'un any pel desastre econòmic que va suposar per al municipi la forta gelada d'aquell hivern. No es tracta, per tant, d'un edifici enrunat, sinó inacabat, que avui és un dels espais més emblemàtics de Torrebesses, on se celebren la majoria dels actes a l'aire lliure, entre els quals és especialment concorregut el ball de la Festa Major d'estiu.

El temps a Torrebesses
Serveis

  Comerç

Equipaments

  Centre sanitari
  Piscines

Activitats destacades

Oci
PASSATGE DEL TERROR

Un dissabte de mitjans d'octubre, els carrers de Torrebesses es transformen i un itinerari nocturn convida el visitant a recórrer escenes d'ensurt i pànic. Tot es fa amb voluntaris del poble i dels voltants i la iniciativa, nascuda l'any 2008, ha anat creixent amb el boca-orella i cada any ha batut rècords de participació. L'última edició, per exemple, ha aplegat 1.800 persones, en un poble de menys de 300 habitants. Servei d'entrepans i parades d'artesania completen la nit.

Festivitat
FESTA MAJOR D'ESTIU

Pels volts de Sant Salvador (6 d'agost), el poble es bolca amb la Festa Major, que comença amb una sardinada popular per esmorzar a l'ermita de Sant Roc i acaba, tres o quatre dies després, amb un sopar de germanor a la plaça dels Pagesos. El punt fort del cap de setmana és la nit de dissabte, on ja fa anys que, hi hagi les actuacions musicals que hi hagi, centenars de persones vingudes d'arreu es congreguen a la plaça Tomàs Ballesté, la de l'església a mig fer, convertida en una curiosa sala de ball a l'aire lliure. És en un d'aquells fenòmens que, sense motiu aparent, converteixen alguns pobles en una referència del calendari festiu.