• Carrer de Vinaixa
  • Vinaixa
  • Botifarra negra i matança del porc a Vinaixa

Població: 526 hab.
Altitud: 479 m
Festivitats: Aplec de primavera (últim cap de setmana d'abril), Festa Major d'estiu (últim cap de setmana d'agost)
Ajuntament: www.vinaixa.ddl.net  |    |  973 17 53 07

La vila s'ubica al peu de la N-240 que enllaça la capital del Tarragonès amb la del Segrià, al sector sud-oriental de les Garrigues i limitant amb la Conca de Barberà. Arran del pas d'aquesta carretera principal, que divideix el poble en dues parts i que l'enllaça ràpidament amb Vimbodí, les Borges Blanques o Tarrés –Vinaixa també compta amb la línia de ferrocarril de Tarragona a Lleida-, es pot pensar que el poble ha agafat, sense voler-ho, el rol de lloc de pas. Només cal passejar-s'hi per adonar-se que aquesta idea inicial no és certa, ni de bon tros.

El nucli urbà de Vinaixa s'ordena al voltant de l'antic castell, a la part alta, del qual només en queda una torre envoltada de cases. En l'aparença dels edificis hi predomina la pedra, amb amb arcs i boniques façanes amb carrers acollidors que relacionen l'aspecte del poble amb la que fins fa no gaire era la seva activitat econòmica principal, la indústria de la pedra. Mentre que a la banda dreta de la carretera, venint de Lleida, s'hi alternen la majoria de serveis i equipaments municipals (el casal, piscines, estació de tren, Ajuntament), a la banda esquerra s'hi troben unes vies ben acollidores, com el carrer de les Flors. Enmig del casc antic, que es pot seguir fàcilment a través d'una ruta senyalitzada, i entre una estètica integrada, s'hi poden distingir construccions notables com l'església, la Casa de Poblet, l'antic refugi, els portals d'entrada a la vila closa i també un habitatge d'estil modernista.

El terme municipal comprèn un ampli sector forestal alternat amb conreus d'oliveres, vinya, ametllers i sembrats, conreus que, juntament amb la ramaderia, són el principal motor econòmic actual de Vinaixa. Per les partides del terme s'hi poden fer atractives rutes en bicicleta de muntanya o a peu, com la 'Ruta de les fonts', que permeten descobrir indrets com l'ermita de Sant Bonifaci i diverses construccions de pedra seca, tan típiques de l'arquitectura garriguenca.

Llocs d'interès

Casa de Poblet a Vinaixa


És una antiga propietat dels capellans de Poblet i havia estat durant uns quants segles un lloc on es recaptaven impostos pel Monestir de Poblet. Preserva el segell de l'abat Copons a l'arc de la portalada. A l'interior de la casa s'hi poden observar tres arcs d'estil gòtic. Coneguda també com "Cal Panxa", és actualment de propietat particular.

Església de Sant Joan Baptista de Vinaixa


Construïda a mitjan segle XII, pertany al període de transició del romànic al gòtic dins el característic estil de l'anomenada escola lleidatana. Arquitectònicament parlant, és l'edifici més interessant de Vinaixa. És de planta regular, d'una nau i absis semicircular, coberta amb volta apuntada i reforçada amb arcs torals. El campanar és d'espadanya. La portalada, l'element més notable, és formada per tres arquivoltes en degradació que presenten un tipus d'ornamentació amb puntes de diamant. Adossada al mur de migdia hi ha una capella de gust neoclàssic.

Antic castell de Vinaixa


Edificació del segle XV, encara que documentada ja l'any 1151, actualment en resta només una torre semicircular sobre una roca, entre les teulades i les cases de la zona alta i que és visible des de la cantonada al carrer Nou, des del voral de la plaça dels Arbres.

Cal Tarragó de Vinaixa


Situat al carrer del Calvari, davant la plaça del Mil·lenari, és un antiga construcció àrab que ara és de propietat particular.

Carrer de les Flors de Vinaixa


Es tracta d'un carrer recte amb cases de pedra les façanes de les quals estan, d'una punta a l'altra, engalanades amb diverses plantes enfiladisses i flors.

Ermita de Sant Bonifaci de Vinaixa


Ubicada a 7 quilòmetres del nucli urbà, és d'estructura gòtica i reformada posteriorment. Sembla que al segle XIV ja estava construïda, però la relíquia de sant Bonifaci no va arribar a Vinaixa fins el 1682. La festa de Sant Bonifaci se celebra el primer cap de setmana de juny, s'hi fa una missa i un dinar de germanor.

El temps a Vinaixa
Serveis

  Forn de pa Ramon Gabarra
  Botiga queviures 'Un xic de tot'
  Botiga queviures i carnisseria Ca la Mariana
  Bar Sol
  Bar Skoda
  Farmàcia
  Oficines bancàries
  Cooperativa del Camp de Vinaixa

Transports:
  Autobús

Equipaments

  Consultori mèdic
  Piscines
  Zona esportiva
  Biblioteca
  Centre Cívic
  Escola bressol
  Escola
  Sala de vetlles

Activitats destacades

Festivitat
FESTA MAJOR DE PRIMAVERA

Se celebra l'últim cap de setmana d'abril i s'organitzen diverses activitats tant per als grans com per als més joves entre els que destaquen l'habitual sessió de ball amb alguna orquestra, un concert o discomòbil per als més matiners. A més, s'hi programa una missa o espectacles de caire divers i exposicions.

Trobada
APLEC DE SANT BONIFACI

L'Ajuntament prepara tot un dia d'activitats a l'ermita de Sant Bonifaci, que ve precedida, la nit anterior per un concert de rock en què actuen diversos grups de la comarca fins la matinada. Un cop acabat, els veïns de Vinaixa es van congregant al lloc per compartir aquesta festa, que se celebra el primer cap de setmana de maig. S'hi fa una missa, un dinar popular i una ballada de sardanes.

Gastronomia
FIRA DE L'OLI I LA PEDRA

L'últim cap de setmana de març, Vinaixa celebra la seva fira dedicada a l'oli d'oliva verge extra i a una de les indústries més importants del municipi, la de la pedra. Amb l'objectiu de donar a conèixer aquests productes –i també la resta de comerços del poble-, es preparen un seguit d'activitats per atreure el màxim de persones, com ara un esmorzar i dinar populars, una visita guiada pel nucli antic de la vila i l'església, actuacions musicals o exposicions en què també hi participen les entitats culturals.