• Celler Matallonga
  • Tast al celler Matallonga
  • Vinyes del celler Matallonga
  • Exterior del celler Matallonga
Celler

FULLEDA

Adreça: Raval, 8 · Fulleda
Telèfon: 660 840 791
Web: www.cellermatallonga.blogspot.com   |    |   @matallonga
Email: matallonga60@gmail.com


Neix el 2010, lligat a una tradició familiar pagesa i viticultora que, en lloc de resignar-se a les derives del mercat i la lenta agonia de l'agricultura, decideix fer un pas endavant i posar en valor el fruit de les seves vinyes de Fulleda, el poble més petit de la comarca. No estem davant d'una aposta feta des de fora i amb grandiloqüència, sinó des de dins i humilitat.

Amants del contacte directe amb la gent, els seus vins s'han anat donant a conèixer sobretot a través del tracte proper, del boca-orella i de mostres i fires, especialment a les comarques de Ponent. Les portes del celler Matallonga, situat al nucli urbà de Fulleda, són obertes a qualsevol visita, però preferiblement concertades i en cap de setmana. La feina al camp, que és d'on surt l'excel·lent producte, demana dedicació. Per facilitar l'estada, proposen diferents formats que, a més del celler, poden incloure una visita a l'antic molí d'oli restaurat del municipi, una escapada a les vinyes per veure com hi treballen, la preparació d'esmorzars o els tastos acompanyats amb platets de productes de proximitat.

Membre de la Denominació d'Origen (DO) Costers del Segre, de la Ruta del Vi de Lleida i la Cooperativa Agrosaludable de Lleida, Matallonga compta amb el segell de Venda de Proximitat de la Generalitat i està adherit al programa de sostenibilitat de la DO. I és que la mirada local i la implicació amb l'entorn són dues de les característiques que defineixen el celler. Sota el títol "Tastem territoris", Matallonga organitza activitats per tastar productes de diferents llocs de la mà dels seus elaboradors i acompanyats dels vins del celler, actes que inclouen la presentació d'alguna novetat en exclusiva i visites a les vinyes amb sorpreses. Això sí, amb un nombre de places limitat, per facilitar la creació d'un ambient proper i aprofitar millor l'experiència. Una vegada a l'any, també es fa una ruta en BTT per les vinyes de la família, que acaba a les instal·lacions del celler, amb visita, tast de vins i aperitiu. A part d'aquestes activitats organitzades pel propi celler, és habitual veure Matallonga implicat en la majoria d'iniciatives de Fulleda i en moltes de la comarca.


Valor social


En la mesura de les possibilitats, Matallonga busca fer alguna cosa més que vi. A banda de la promoció del poble i el seu entorn, a banda de la defensa d'un mode de vida al món rural i la mirada constant als avantpassats, el celler ha apostat per unes etiquetes dissenyades amb Homeless Font, això és, tipografies que la Fundació Arrels ha posat a disposició a partir de la lletra de persones sense sostre, amb l'objectiu de contribuir, amb la seva compra, a millorar la situació d'aquest col·lectiu. D'altra banda, les càpsules de les ampolles són ecològiques, fetes amb tinta a l'aigua (sense petroli) i sucre de canya.


QUI SOM


Al capdavant de Matallonga hi ha Joan Penella i Rosa Xifré. Ell va vindre d'Agramunt fa 22 anys i ella és filla de Fulleda. També hi podem trobar el Ramon, pare d'ella, a qui encanta cuinar i que fa les delícies dels visitants. Es defineixen com uns conservadors del territori. De fet, quan s'hi van posar, les seves no eren pas les úniques vinyes del terme però, amb el temps, moltes es van anar arrencant i substituint per cereal. Avui, es pot dir que són l'únic celler de les Garrigues en què els impulsors són pagesos i tenen el privilegi de disposar també de vinyes velles.

DESTACAT

Seguint la filosofia de tenir la mirada posada en els avantpassats, Matallonga ha fet un pas més enllà i s'ha bolcat en l'agricultura regenerativa. En la campanya de 2015, la terra s'ha treballat amb aquesta manera de fer que fomenta la coexistència de matèria orgànica, microbiologia i minerals, tres elements que han de ser presents al sòl en quantitats suficients i han d'estar integrats i treballar conjuntament per a una correcta nutrició de les plantes. L'objectiu és millorar la fertilitat de la terra mitjançant la recuperació de la vida del sòl amb microorganismes naturals recollits al bosc, l'ús de biofertilitzants i plans de gestió del sòl. Tot plegat afavoreix la màxima expressió del potencial de la varietat que té la terra i el clima en què es troba, a més de mantenir un excel•lent estat sanitari.

Una altra particularitat de Matallonga és el que fa amb el vi blanc: deixar macerar en fred el raïm amb les seves pells durant unes 12-14 hores. És una tècnica arriscada perquè requereix un raïm molt sa, ja que només amb alguns grans una mica en mal estat es faria malbé tot. Aquest procediment, que avui pràcticament no fa ningú, permet extreure al màxim la part aromàtica del raïm. El resultat fa de l'Escorça el buc insígnia de la casa.

Productes

Vi del Banya del celler Matallonga

Vi del Banya
Negre fet amb 80% ull de llebre, 10% merlot i 10% cabernet. Sis mesos en barrica.
Vi Escorça del celler Matallonga

Escorça
Blanc 100% macabeu. Criança amb lies fines durant 5-6 mesos.
Vi Selecció del celler Matallonga

Selecció
Negre fet amb 80% ull de llebre i 20% syrah. 12 mesos en barrica.
Vi Matallonga CH del celler Matallonga

Matallonga CH
Blanc 100% chardonnay conreat amb agricultura regenerativa.Situació