• Balma habitada de la ruta de Les Balmes de la Granadella a les Garrigues
  • Balma Gran de la ruta de Les Balmes de la Granadella a les Garrigues
  • Balma Petita de la ruta de Les Balmes de la Granadella a les Garrigues
  • Vistes de la ruta de Les Balmes de la Granadella a les Garrigues
Aixoplucs d'inclemències i de bombes


La ruta proposada ressegueix l'última falda de les Garrigues pel seu límit sud. És aixecar la mirada i tenir la Ribera d'Ebre davant, a més del poble garriguenc de Bovera. Es podria dir "el balcó de la Ribera" i no quedaria fora de lloc. Però, vistes a banda, que són magnífiques i amplíssimes, centrem-nos en el recorregut. Què hi trobem?

Al ser un terreny de pendent, destaca la gran quantitat de marges de pedra seca (espones, en llenguatge local) i de grans dimensions. Calia aprofitar cada tros de terreny al màxim per poder-lo conrear. Entre l'èxode del camp, l'arribada dels tractors i la impossibilitat de transformar aquests racons, els cultius s'han anat abandonant i, avui, molts retenen només el paper de testimoni de la història agrària de la Granadella i el seu entorn.

Al llarg del camí també trobem algunes balmes. De fet, a diferència d'altres punts de les Garrigues, a aquesta zona hi ha molt poques cabanes de volta. La seva funció, bàsicament d'aixopluc, la feien les balmes murades, roques closes per davant amb un mur de pedra i sovint dividides en dues parts, una per al bestiar i una per a les persones. Va ser aquí on durant la Guerra Civil es van refugiar moltes famílies granadellenques dels furibunds atacs aeris de l'aviació franquista. Durant nou dies de desembre de 1938, el poble va ser bombardejat cada dia. L'anomenada Balma Habitada, per exemple, va acollir dues famílies durant dos anys.

Naturalment, també trobem aljubs, per captar l'aigua de pluja o de les fonts, on encara es poden observar les canalitzacions excavades a la roca, safareigs i basses, com la Bassa del Pagès, situada al mig de la bifurcació d'un camí; és de petites dimensions (uns dos metres de diàmetre) i està ben conservada, però cal estar a l'aguait, que les herbes la tapen i pot passar desapercebuda.

Com que durant bona part del camí hem anat baixant, tornar a la carena representa una pujada considerable, però un cop a dalt, la tornada és amena i descansada, sense desnivells, fins retrobar el Coll de Bovera.

Indicacions

  Inici i final: Gasolinera de la Granadella
  Ruta no senyalitzada, amb panells informatius als punts d'interés

Observacions

  Les balmes són visitables. S'hi accedeix desviant-nos uns quants metres del camí.
  Al Km 2,5 ens podem desviar fins al Safareig del Masové. Haurem de tornar pel mateix camí per reprendre la ruta.
  Al Km 7,3 abandonem el camí principal per creuar un camp d'oliveres i enfilar-nos per un camí estret fins a la Balma Habitada. En aquest tram cal anar amb compte ja que el camí queda desdibuixat en alguns punts.
  Si bé aquesta ruta no es pot fer íntegrament amb bicicleta, també podeu llogar unes burricletes que disposa el Centre de la Cultura de l'Oli i explorar tota la zona seguint els itineraris que porten incorporats als GPS.

Fitxa tècnica

Circular: sí (en forma de 8)
Distància: 12 Km
Desnivell acumulat: 211 m (elevació màx.: 550 m; elevació mín.: 362 m)Loading...

 Distància: 12 km;  Desnivell: 211 m (elevació màx.: 550 m; elevació mín.: 362 m)

Tracks

  TRACK Ruta de les Balmes (Wikiloc)