• Panoràmica i vinyes al Vilosell, a les Garrigues
  • Serra de la Llena al Vilosell, a les Garrigues
  • Cabana a la ruta de les cabanes del Vilosell, a les Garrigues
  • Aljub a la ruta de les cabanes del Vilosell, a les Garrigues
Vinyes al peu de la Llena


A les Garrigues, és molt habitual associar l'arquitectura popular de la pedra seca, particularment les cabanes de volta, amb un paisatge d'olivera, com un tàndem indissociable. Hi ha una part de la comarca, però, on l'olivera perd hegemonia en favor de la vinya. És el cas del Vilosell, sobretot a la zona que hi ha entre el nucli urbà i la serra de la Llena. No és en va que al Vilosell i la Pobla s'hi concentrin la meitat dels cellers de vi de les Garrigues.

La presència destacada de les muntanyes de la Llena, que fan de frontera natural amb el Priorat, dóna als terrenys que queden als seus peus un aire recollit i confortable. Un terreny ondulat, sense relleus agrests, que alterna l'amabilitat visual de la vinya i del cereal amb clapes de bosc de pi i alzina, contribueix a aquesta sensació de paisatge afable i agradós; diferent, també, de l'extremisme del secà més pur gràcies a una major altitud i una pluviometria més agraïda.

I si l'entorn és suau, la ruta proposada també: distància curta (7 km) i per camins fàcils però que, malgrat la brevetat, està farcida d'elements de pedra seca d'interès, erigits als segles XVIII i XIX. Pel camí trobareu unes deu cabanes i uns cinc aljubs, ben a prop les unes de les altres i, naturalment, unes de més interès que les altres. De tots, deixeu-nos destacar un parell d'elements: la bassa dels Plans-Maleno, que pròpiament és un aljub amb una entrada que recorda la d'un búnquer, i la cabana del Comalleret, amb una estructura curiosa i un esforç constructiu meritori per les seves limitades dimensions.

Indicacions

  Ruta senyalitzada. Punt de sortida: plaça de Sant Sebastià, pel costat de l'ermita homònima.
  Podeu aparcar a la mateixa plaça.
  La ruta és circular i es pot fer en els dos sentits. Per la ubicació dels pals senyalitzadors pot resultar més orientatiu fer-la d'est a oest.
  De la mateixa plaça surt una altra ruta, una mica més llarga, que arriba fins la punta del Curull, dalt de la serra de la Llena, el sostre comarcal. Una altra variant de la ruta de les cabanes de volta no fer-la circular i continuar fins a Vilanova de Prades, municipi de la Conca de Barberà que és molt a prop.

Observacions

  Al llarg del camí trobareu com a mínim tres petits racons, a peu de camí, amb taula de pedra a l'ombra, on podeu fer una aturada i fer un mos.
  En alguns punts es passa per dins de finques conreades, respecteu els cultius.

Fitxa tècnica

Circular:
Distància: 7 Km
Desnivell acumulat: 140 m (elevació màx.: 749 m; elevació mín.: 647 m)Loading...

 Distància: 7 km;  Desnivell: 140 m (elevació màx.: 749 m; elevació mín.: 647 m)

Tracks

  TRACK Ruta de les cabanes de volta del Vilosell (Wikiloc)