• Aeròdrom republicà d'Alfés de la Ruta de la Guerra Civil a les Garrigues Històriques
  • Làpides de soldats de Torrebesses de la Ruta de la Guerra Civil a les Garrigues Històriques
  • Nius de metralladora d'Almatret de la Ruta de la Guerra Civil a les Garrigues Històriques
Elements garriguencs del Front del Segre


Els efectes de la Guerra del 36 van arribar a tots els racons del país, físics i emocionals, i avui encara són ben presents. El front pròpiament dit, el nucli militar del conflicte, va arribar a les Garrigues l'abril de 1938, quan es va ocupar la ciutat de Lleida i el riu Segre va fer de línia divisòria entre franquistes (a l'oest) i republicans (a l'est). Van ser vuit mesos en aquesta situació, entre l'abril i el desembre de 1938, amb les poblacions més properes al riu com a punts calents i la resta com a blanc dels bombardejos aeris.

Finalment, la vigília de Nadal, es va trencar el front i va començar l'anomenada Batalla de les Garrigues. Les tropes rebels no s'esperaven trobar una resistència tan aferrissada per part dels republicans, que sabien si perdien posicions importants com la Granadella o les Borges, l'avenç feixista seria ja implacable. Per això les més de dues setmanes d'intensos combats, pràcticament el mateix temps que van tardar les forces de Franco a arribar d'aquí fins a Barcelona. De tot allò en queden petits testimonis materials en forma de monòlits, alguna placa i algun refugi en mal estat. La ruta proposada, però, recorre tres espais en molt bones condicions i visitables, tots tres situats a la franja més occidental de la comarca.

Almatret: búnquer i trinxeres
Apartat del poble, on avui hi ha l'anomenat Mirador del Cingle de la Pena sobre el riu Ebre, trobem fileres de trinxeres perfectament identificables, algunes amb formigó armat, i nius de metralladores. Just uns metres a l'esquerra, podem entrar a una gran cavitat excavada a la muntanya, en forma de semicercle amb dos punts de vigilància i de foc als extrems, que feia de búnquer republicà. Hi cabien més de 100 homes.

Torrebesses: la tomba de desenes d'italians
L'ocupació franquista de la comarca va anar a càrrec, sobretot, de soldats italians enviats per Mussolini i, per a molts, la Batalla de les Garrigues va ser el seu final. L'eficiència del servei funerari italià va fer que tots els seus soldats morts a la zona quedessin registrats al cementiri de Torrebesses, amb una placa cadascun amb el nom, divisió i data de la mort. Durant dècades, les prop de 200 làpides van ocupar el terra del recinte, però recentment han estat recol·locades en una paret. La magnitud de la desfeta italiana la testimoniava també, fins fa poc, un monument de caire feixista a les immediacions del cementiri i que ha estat retirat.
Dins de Torrebesses, al carrer Toll, hi ha un edifici on, sorprenentment, encara es conserva una gran inscripció a la façana que diu "Casa del Poble. PSUC-UGT"; un testimoni únic que ha sobreviscut al pas del temps, a les inclemències meteorològiques i, més sorprenent encara, a 40 anys de dictadura franquista.

Alfés: aeròdrom i polvorí
El 1936, amb el Front d'Aragó en actiu, aquest camp d'aviació estrenat el 1929 va fer d'enllaç entre les bases republicanes de Barcelona i Sarinyena. Després de l'ocupació franquista, el camp va estar inactiu fins el gener de 1939, quan el va fer servir l'aviació italiana. A part de les pistes d'enlairament i aterratge de l'aeròdrom, s'hi conserva en perfecte estat el polvorí o magatzem d'explosius, a més del dipòsit de combustible, trinxeres i nius de bateries antiaèries, etc.
Ha estat senyalitzat pel Memorial Democràtic i s'hi fan visites guiades el tercer dissabte de cada mes, prèvia reserva a turisme.alfes@gmail.com o al telèfon 618 636 855. També es fan visites per a grups de més de 15 persones la resta de dies.

Indicacions

  A Almatret només s'hi arriba per una carretera, la LV-7046, que ve de Maials. Des de Maials, només cal seguir la C-12, al peu de la qual trobarem Torrebesses i Alfés.
  Per arribar al Cingle de la Pena (Almatret), hem de seguir la pista que surt de la LV-7046, poc abans d'arribar al poble, que està senyalitzada.
  Per arribar a l'aeròdrom d'Alfés, situat a uns 4 km en direcció Lleida, també està ben indicat.

Observacions

  A tots tres espais es pot aparcar amb comoditat.
  Actualment, arran d'una sentència judicial, l'aeròdrom d'Alfés no està operatiu, però tret de l'interior de l'hangar, es poden visitar igualment tots els elements relacionats amb la guerra.

Fitxa tècnica

Circular: no
Distància: 50,1 kmTracks

  TRACK Ruta de la Guerra Civil (Wikiloc)