• Ruta per la reserva del Mas de Melons a les Garrigues
  • Vall de la ruta per la reserva del Mas de Melons a les Garrigues
  • Camí de la ruta per la reserva del Mas de Melons a les Garrigues
Un paisatge àrid però molt ric ecològicament


Entre els pobles de Castelldans, el Cogul i Aspa hi ha la Reserva Natural Parcial. Actualment, aquestes 1.431 hectàrees són propietat de la Generalitat però, al llarg dels segles, han passat per mans dels templers, de la cartoixa d'Escaladei i de diversos terratinents. Tal com passa amb la zona propera de Miravall i l'Aranyó, el fet de constituir una "unitat de successió" ha afavorit el manteniment d'una única forma de gestió dins dels seus límits, lleugerament diferent de la de l'entorn. Els camps de cereal, els guarets i la superfície forestal suposen, per exemple, el 91% de la superfície.

Què hi trobem? Un paisatge molt àrid. Això vol dir que és pobre i sense interès? Tot el contrari! La poca intervenció humana fa que sigui idoni per a una diversitat d'espècies de flora i fauna molt gran. La seva singularitat, per exemple, es fa evident amb la presència d'aus estèpiques com la ganga, la terrerola vulgar, el xoriguer petit, el gaig blau (no en va, una cursa atlètica de Castelldans porta aquest nom), el sisó, el samerlic o torlit, l'esparver cendrós o el cucut reial. Caminant per aquí, el cant dels ocells és permanent i variat, com bé saben els afeccionats al turisme ornitològic. Sons a banda, si es vol observar bé les aus que hi ha, les millors hores són aviat al matí o al capvespre. I no només ocells, hi veureu; també trobareu força conills i és probable que us creueu algun ramat de corders que hi pastura. Al ser un terreny molt pla i una mica elevat, hi ha molt bones vistes sobre la plana de Lleida.

Les possibilitats de passejades per la reserva natural són múltiples, però us en proposem tres: dues que surten del Mas de Melons i una que surt del Mas de Matxerri.
Ruta 1: 5 km. Surt de Mas de Melons.
Ruta 2: 9,2 km. Surt de Mas de Melons, va fins a Mas de Matxerri i torna. Es pot fer a l'inrevés, també, sortint de Matxerri.
Ruta 3: 6,3 km. Surt de Mas de Matxerri.

Aquesta primavera de 2016 s'inaugurarà un centre d'interpretació al mateix Mas de Melons, punt de sortida i arribada de les rutes proposades.

Indicacions

  Inici i final: al ser circular, es pot sortir a qualsevol punt del camí, tant des del mas de Melons com del mas de Matxerri.
  Totes tres rutes estan senyalitzades.
  Zona d'aparcament a Mas de Melons.

Observacions

  Al matí i al capvespre és quan podeu veure més fauna silvestre. Per observar-la bé us pot ajudar dur roba mimètica amb l'entorn, no fer soroll o anar sols o amb grups reduïts.
  No sortiu dels camins senyalitzats, esteu en un entorn vulnerable.
  Està prohibit recol·lectar plantes.
  Pel camí trobareu elements de pedra seca (marges, pous, piques).

Fitxa tècnica

Circular:
Distància: 5 Km (Ruta 1) · 9,2 km (Ruta 2) · 6,3 Km (Ruta 3)
Desnivell acumulat: 85 m (elevació màx.: 319 m; elevació mín.: 264 m)Loading...

 Distància: 9,2 km;  Desnivell: 85 m (elevació màx.: 319 m; elevació mín.: 264 m)

Tracks

  TRACK Ruta per la reserva de Mas de Melons (Wikiloc)