• Aljub a la ruta per elements de pedra seca de Torrebesses a les Garrigues Històriques
  • Cabana a la ruta per elements de pedra seca de Torrebesses a les Garrigues Històriques
  • Mas a la ruta per elements de pedra seca de Torrebesses a les Garrigues Històriques
  • Espones a la ruta per elements de pedra seca de Torrebesses a les Garrigues Històriques
Aprofitament de l'aigua en un secà rigorós


D'elements de pedra seca en trobem a totes les Garrigues, però amb aquesta ruta podrem veure en encara no 11 quilòmetres moltes de les construccions d'aquest tipus, en bon estat de conservació i, a més, al voltant d'un poble, Torrebesses, que compta amb el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca. Per fer-ho més amè, sortim del bar Set, un bar històric del poble, on podem esmorzar esqueixada de bacallà, popets o altres plats de forquilla per començar bé el dia. No és estrany que hi trobem altres excursionistes, ciclistes o motoristes, i això sempre és bona senyal.

A només 800 metres de la sortida, situats a la vall Major i amb el poble encara al clatell, trobem el molí de Bep de Canut, del segle XIX. Restaurat recentment, era un molí per a l'elaboració d'oli i se'n conserven encara molts elements originals, com la imponent premsa de seixantè i fins i tot les inscripcions a les parets relacionades amb els comptes de l'activitat oleícola. No és un simple cobert, sinó tot un complex, com veiem amb les diverses estances i l'entramat constructiu de fora. Seguim per la vall de la Sénia, nom que ja ens indica el protagonisme que tenia l'aigua a la zona i els diversos elements per aprofitar-la, com l'aljub que trobem a continuació, a la partida de Siscars o l'aljub del Regato, amb una cabana de volta a prop. Entre un aljub i l'altre podem veure des de la distància, a mà esquerra, la Cova Fumada, habitada en època medieval i on hi ha constància d'esgrafiats prehistòrics.

Al km 4,7 ens podem desviar a l'esquerra i trobarem un curiós itinerari fet d'escales de pedra que pugen i pugen fins que donen a un antic forn de calç, una altra mostra d'aprofitament dels recursos naturals del terreny. Des d'aquí veiem un mas al mig de la vall, Mas de Janet, on anem desfent el camí d'escales. Aquest mas havia estat residència d'estiu del mestre granadellenc Emili Pujol (1886-1980), guitarrista, musicòleg i compositor. Segurament que aquí va trobar la inspiració per a més d'una de les seves peces. Estem a pocs metres de la frontera de terme amb la Granadella, el seu poble natal.

Un cop hem canviat de banda de la vall, dalt al Picó i sempre acompanyats per les oliveres i els marges de pedra dels seus camps, iniciem el retorn al poble. A la cruïlla que trobem al cap de poc, si agafem el camí que ve de la nostra dreta arribarem a l'aljub del Ribot, un dels més ben conservats i que inclou tot el pack, per dir-ho així: un maset, un pi per l'ombra i l'aljub i les cadolles damunt de la roca per l'aigua. Però tornem al camí principal, que encara hem de veure una altra cabana de volta, en aquest cas la de la Juana, que trobem poc més endavant. Uns metres després, una gran roca en una de les corbes del camí, la roca del Sant Crist, ens recorda que aquí, just acabada la Guerra Civil, van morir uns nens que manejaven explosius abandonats. Finalment, ja a baix de tot de la vall i a pocs metres de les primeres cases, un últim element relacionat amb l'aigua: el Pou de la Vila, amb els antics rentadors i el Bolló, una font d'aigua subterrània de la qual s'abastia tot el poble per beure i que avui dóna nom a una publicació i una associació cultural local. I si començàvem esmorzant a un bar, l'excursió ha durat prou com per acabar-la amb un vermut a l'altre bar de Torrebesses, el bar Casal, just davant de l'"església que va matar el fred", un temple del segle XIX inacabat per un greu gelada (d'aquí l'expressió) i que avui fa de plaça principal dels actes i celebracions del poble.

Indicacions

  Km 2,1: ens hem de desviar per un senderet a la dreta si volem veure l'aljub i retornar al camí principal. Alerta perquè no hi ha indicacions, feu cas del track.
  Km 3: ens hem de desviar de nou per un senderet a la dreta per veure l'aljub del Regato i retornar al camí principal. Alerta perquè no hi ha indicacions, feu cas del track.
  Km 4,7: davant d'un cartell de fusta, ens hem de desviar per un sender a l'esquerra per trobar les escaletes i el forn de calç.
  Km 7,2: trobem una cruïlla. Per anar a l'aljub del Ribot hem d'agafar el camí que ve de la dreta i desfer-lo per seguir la ruta.

Observacions

  Ruta no senyalitzada.
  Si feu la ruta a l'hivern (novembre-desembre) i la feu coincidir amb els Camins d'Or Líquid de promoció de l'oli i el patrimoni, és més que probable que alguna de les activitats tingui lloc aquí al molí de Bep de Canut.
  Si la feu en BTT, tingueu en compte que les desviacions per veure aljubs i el forn de calç són poc practicables per a aquesta modalitat. La resta es perfectament ciclable.

Fitxa tècnica

Circular:
Distància: 10,9 Km
Desnivell acumulat: 297 m (elevació màx.: 446 m; elevació mín.: 310 m)Loading...

 Distància: 10,9 km;  Desnivell: 297 m (elevació màx.: 446 m; elevació mín.: 310 m)

Tracks

  TRACK Ruta per elements de pedra seca (Wikiloc)